Planirani zločin

Slobodan Dakić
Planirani zločin

Okupacija 13 zapadnokrajiških opština i protjeravanje više od 120.000 Srba sa njihovih vjekovnih ognjišta tipičan je primjer organizovanog i dobro planiranog zločina.

Plan je skovan 1994. godine poslije potpisivanja Splitske deklaracije o uspostavljanju FBiH.

Naime, tada su protagonisti te deklaracije, pod patronatom SAD, Alija Izetbegović i Franjo Tuđman skovali plan da etnički očiste prostor zapadne Krajine od Srba.

Za izvršenje plana imenovali su "režisera" generala Antu Gotovinu, koji je sačinio i rukovodio planom vojne operacije "Maestral" i "Južni potez" i Atifa Dudakovića, komandanta Petog korpusa Armije RBiH, čiji je plan vojne operacije nosio tajni naziv "Sana".

Njihove jedinice potpomognute NATO snagama za brze intervencije u jesen 1995. i zimu 1996. godine počinile su stravične ratne zločine na prostoru Mrkonjić Grada, ali i ostalih dvanaest zapadnokrajiških opština.

Sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano je više od 120.000 Srba, ubijeno 1.700 srpskih civila i zarobljenih vojnika, dok se za još 421 nestalom srpskom žrtvom traga.

Samo u masovnoj grobnici u Mrkonjić Gradu pronađena su tijela 181 ubijenog srpskog civila i zarobljenog vojnika, a u više sekundarnih grobnica pronađene su još 183 srpske žrtve.

O kakvim svirepim zločinima se radilo govori i činjenica da su hrvatski vojnici u mrkonjićkom selu Surjanu u jednoj kući zapalili osam mještana, među kojima je bila i jedna nepokretna djevojka u invalidskim kolicima.

O počinjenim ratnim zločinima u Mrkonjić Gradu i ostalim zapadnokrajiškim opštinama prikupljena je obimna dokumentacija teška više stotina kilograma, koja je prvi put poslata Haškom tužilaštvu još 1996. godine, a 2002. godine dopunjena je novim dokazima. Tužilaštvo iz Haga predmete je poslije višegodišnjeg "hlađenja" u fiokama tog suda ustupilo Tužilaštvu BiH u Sarajevu.

Međutim, u sarajevskoj kući "pravde" niko ništa konkretno nije preduzimao da se pokrene istraga o zločinima u zapadnoj Krajini, pa je MUP RS 2006. godine dostavio dopunjenu dokumentaciju i optužnicu protiv dvadesetak odgovornih lica za počinjene ratne zločine.

Nažalost, ni to nije bilo dovoljno "pravašima" u Sarajevu da pokrenu procesuiranje odgovornih za ove stravične zločine.

Ovi predmeti i dalje kupe prašinu u Tužilaštvu, a neizvjesno je kada će ih neko od dobro plaćenih sudija "otvoriti" i pokrenuti istragu.

Žrtvama ratnog zločina u zapadnoj Krajini ostaje jedina utjeha da nedjela nikada ne zastarijevaju i da će kazna kad-tad stići naredbodavce i izvršioce zločina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana