Plaćanje nerada

Svjetlana Tadić
Plaćanje nerada

Da postojanje različitih odbora, komisija, agencija, instituta, zavoda i drugih institucija u BiH nije opravdano, dokazuje i revizorski izvještaj o radu Komisije za koncesije BiH za prošlu godinu.

Revizori su, naime, utvrdili da su članovi Komisije za koncesije trošili enormne svote budžetskog novca na sve i svašta, osim na ono za šta bi trebalo. Tokom prošle godine nije dodijeljena nijedna koncesija privrednim subjektima u ovoj zemlji, što, najjednostavnije rečeno, znači da zaposleni u ovoj državnoj instituciji nisu radili ništa konkretno.

Uvijek postoji i druga strana karte, ona koja je vidljiva za javnost, a ona pokazuje da zaposleni u Komisiji rade "mnogo", sklapaju ugovore, pričaju putem telefona, kupuju kancelarijski materijal, putuju...

Sklapali su različite ugovore o javnim nabavkama, čije su vrijednosti prelazile 40.000 maraka, ali nisu baš imali vremena da obraćaju pažnju da li je to bilo po zakonu. Utvrđeno je da su se ugovori u 29 odsto slučajeva zaključivali protivzakonito putem direktnog sporazuma.

Revizori su utvrdili i da je više od 20.000 maraka potrošeno na telefonske račune. S kim se pričalo i dopisivalo, s obzirom na to da nije izdata nijedna koncesija, revizori nisu rekli. Koncesori su, vjerovatno kada posao nisu uspijevali da obave putem telefonske, internet ili neke "treće" veze, morali da putuju, za šta su prošle godine potrošili više od 30.000 maraka. Putuje se o državnom trošku, pa je za te namjene dato oko 12.000 maraka, a na putu se moraju zadovoljavati osnovne ljudske potrebe, jesti, piti, za šta služe naknade troškova zaposlenih, koje su budžet Komisije za koncesije BiH koštale "tričavih" 111 hiljada maraka u 2009. godini.

Što je još gore, a samo po sebi smiješno, ne brinu se zaposleni u Komisiji uopšte zbog toga što već drugu godinu zaredom revizori konstatuju nedostatke i propuste prilikom trošenja budžetskih sredstava i protivzakonitog sklapanja ugovora o javnim nabavkama. Nije briga ni njih, a izgleda ni državu koja ih je osnovala, jer niko od nadležnih institucija ne reaguje.

Na kraju ćemo imati ipak državu ukrašenu i bogatu prirodnim bogatstvima koju koncesionari neće iskorišćavati za opštu dobrobit svih. A Komisija? Ona nam je ionako potrebna samo zbog tamo nekih uslova za približavanje, pridruživanje, druženje sa Evropom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana