Plač beba sve tiši

Anita Janković-Rečević

Negativni demografski trendovi, koji su duže od dvije decenije aktuelni na ovim prostorima, doveli su do toga da je plač beba u Srpskoj sve tiši, a nas sve manje i manje.

Demografska slika svakim danom je lošija, a posebno su na udaru sela i male opštine, gdje nema sadržaja za mlade, kao ni privrednih subjekata koji bi zadržali mještane na tim područjima. U mnogim selima već godinama postalo je prava rijetkost vidjeti na ulici djecu kako se bezbrižno igraju, a slike punih učionica u lokalnim školama žive još samo u sjećanjima starijih mještana.

Da nas rode sve rjeđe posjećuju pokazuje i podatak da za tri mjeseca ove godine nije rođena nijedna beba u čak četiri opštine u Srpskoj. Kolijevke se nisu zaljuljale u Novom Goraždu, Istočnom Drvaru, Donjem Žabaru i Kupresu RS. Međutim, gotovo da nema grada i opštine koji ne biju bitku sa negativnim prirodnim priraštajem.

Iako je, kada je u pitanju demografska slika, svima jasno da je voda došla do grla, gotovo niko ništa konkretno ne preduzima. Na djelu je samo masovna kuknjava da nas je sve manje i poruke da djeca treba da se rađaju jer na mladima svijet ostaje.

I dok mi kukamo, sve više mladih odlazi da sreću traži pod parčetom tuđeg neba, a oni koji ostaju sve se rjeđe odlučuju na zasnivanje porodice. Gotovo u svakoj opštini porodice sa četvoro i više djece se mogu izbrojati na prste jedne ruke. Dok čekamo siguran posao, solidnu platu i stan, gubimo bitku sa vremenom, ostajemo bez onog najdragocjenijeg, djece. Umjesto da dječji smijeh odjekuje na sve strane, nacija nam stari, što ozbiljno prijeti opstanku zemlje.

Jedini način da se ovaj problem prevlada je razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta, kojim bi se zaustavio odlazak stanovništva, ali i privukli građani drugih zemalja da svoj život nastave u Srpskoj.

Demografska statistika mogla bi krenuti u pozitivnom smjeru i kada bi bile uvedene efikasnije mjere, kao što su veće naknade za novorođenčad, viši iznosi dječjeg i materinskog dodatka, te razne olakšice za porodice koje planiraju više djece.

Moglo bi nas biti i više kada bismo svi kolektivno promijenili svijest i shvatili da sreća i bogatstvo nisu karijera, automobili, nekretnine i novac, već djeca i porodica. Kad dođe kraj i kada podvučemo crtu, potomstvo je sve što nam ostaje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana