Pivare pred kolapsom

Ma­ri­na Čigoja

Mnogi domaći proizvođači godinama upozoravaju na probleme prekomjernog uvoza, ali vlasti, bez obzira na to, ne preduzimaju ništa konkretno kako bi im pomogli. Pokušavajući da konačno skrenu pažnju vlasti na probleme sa kojima se suočavaju, juče su se oglasili i proizvođači piva, koji su iznijeli alarmantne podatke.

Uvoz piva u BiH je u prošloj godini dostigao rekordan iznos, jednoj od ionako malog broja domaćih pivara prijeti zatvaranje, a pod znakom pitanja su i brojna radna mjesta.

Rijeke stranog piva potopile su domaće pivare i oborile ih na koljena, a to najbolje oslikava odnos uvoza i izvoza piva u prošloj godini, odnosno podatak da je uvoz za čak 144 miliona KM bio veći od izvoza.  

Podaci koje su pivari juče iznijeli i nisu neko veliko iznenađenje ako imamo u vidu da zemlje u regionu, iz kojih se najviše i uvozi pivo u BiH, računaju na zaštitu države i da se kod nas ne sprovode ni blizu onako detaljne kontrole kako se to radi sa našim pivom pri izvozu u te zemlje. Kako i sami proizvođači rekoše, uzimanje uzoraka za ispitivanje u BiH se vrši više kao neki izuzetak, nego kao ustaljena praksa.

Jasno je da ovako dalje ne ide i da se nešto mora mijenjati. I država i proizvođači moraju da pruže maksimum da domaće pivo bude domaćin, a ne gost na domaćem tržištu. U slučaju da situacija kakvu trenutno imamo bude nastavljena i dalje, pitanje je da li će stavljanje ključa u bravu prijetiti samo jednoj pivari.

Očito je da mnoge stvari u BiH ne štimaju kako treba, a nadajmo se da će ovaj posljednji vapaj proizvođača konačno biti ozbiljno shvaćen jer ova priča nije od juče. Krajnje je vrijeme da se i vlasti BiH ozbiljno pozabave pitanjem zaštite domaće proizvodnje, jer nisu samo pivari ti koji imaju ogromnih problema. Tu su i poljoprivrednici koji su uzalud protestovali, ali i mnoga preduzeća iz drugih oblasti kojima nelojalna konkurencija iz vana ne dopušta da se pokrenu.

Ako zemlje u susjedstvu mogu da usvajaju propise kako bi pomogle svojim proizvođačima, zašto to ne bi mogla i BiH? Da li je nekome u interesu da uništimo i ovo malo proizvodnje što imamo? Strani lobiji dugo su gospodarili našim tržištem, ali bi se tome moglo stati u kraj ukoliko bi zaista postojala volja onih koji odlučuju da se to i uradi. Pitanje je samo ima li te volje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana