Pismo Savjetu

Vedrana Kulaga Simić
Pismo Savjetu

BiH je od Dejtona, od kada je počelo novo poglavlje u njenoj istoriji, zemlja otvorenih pitanja na koja, po svemu sudeći, neće još dugo biti odgovora na dobar dio njih.

Jedno od krupnijih koje se već mjesecima, i to gotovo svakodnevno, provlači na domaćoj političkoj i društvenoj sceni jeste da li je Kristijan Šmit u BiH turista, odnosno njemački diplomata, kako tvrde Republika Srpska i još neke zemlje, ili zapravo visoki predstavnik, kako to priznaju u FBiH i na Zapadu.

I tako prolazi vrijeme, a suprotstavljeni stavovi ostaju. Ne pomjeraju se ni za milimetar naprijed ni nazad, dok se politička situacija dovodi polako, ali sigurno do tačke ključanja upravo zbog poteza koje povlači Kristijan Šmit te ustaljenog negiranja postojanja i prava Republike Srpske u okviru zajednice koja je međunarodno priznata kao BiH.

Međutim, imajući sve to u vidu, u kabinetu srpskog člana i predsjedavajuće Predsjedništva BiH su odlučili da, izgleda, stave tačku na sve polemike i od Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija zatraže zvaničan dokument u kojem piše da je Kristijan Šmit, u skladu sa procedurama koje predviđa i Dejton, kao i svi njegovi prethodnici, imenovan za visokog predstavnika.

Time je sve prebačeno u ruke UN, odnosno Savjeta bezbjednosti, a pitanje je da li oni imaju šta da pošalju.

Od njihovog odgovora, koji bi trebalo da stigne u BiH, jer ne bi bilo lijepo ni diplomatski da se svjetska institucija tog tipa ogluši o zahtjev zemlje koja je, na kraju krajeva, i njena članica, zavisiće dosta toga u danima pred nama.

BiH je u novoj krizi, a sve je posljedica djelovanja Šmita i Ustavnog suda sa sjedištem u Sarajevu koji je raspirio opasne varnice spornom odlukom koju je usvojio na vanrednoj sjednici u junu, a koja predstavlja prijetnju ne samo po srpski nego i druga dva konstitutivna naroda, u zavisnosti od toga kako se sve kockice mogu posložiti.

A u ovoj zemlji ništa nije nemoguće. To je dokazano nebrojeno puta do sada. I dogovor kada ga i najveći optimisti najmanje očekuju, ali i krah svega kad se tome niko ne nada.

Zato sa svim treba oprezno. Nekada i odvagati riječi, te i zatražiti pomoć u situacija kakva je ova u vezi sa Kristijanom Šmitom.

Savjet bezbjednosti UN jedini može da stavi tačku na spekulacije, tvrdnje i kontrareakcije u vezi sa njegovim likom i djelom u BiH jer je u proteklom periodu povukao opasne poteze u ovoj zemlji o kojima bi se moglo pričati i da ga svi priznaju kao visokog predstavnika.

Iako je BiH još, u 21. vijeku, dobu ljudskih prava i sloboda, protektorat, i u njemu treba da važe neka pravila, a jedno od osnovnih bi trebalo da bude da je legalan onaj ko se predstavlja kao upravnik iznad svih drugih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana