Pismo Biljani

Nedeljko Žugić
Pismo Biljani

Biljana, dobro došli u bolji život, u ime ljudi koji ne dišu naopako i ne razmišljaju naopako, koji su veliki kao nada Vama koji ste na vratima slobode.

U nevidljivoj knjizi narodno osjećanje pravde zove se Biljana Plavšić. Vi ste mučenica koja nije izbjegla naše slabosti, koja je žrtvenik svih naših mana.

Dobro došli iz zatvora Hisenberg u Švedskoj, nepraćeni plamenom sjećanja na 10. januar 2001. godine, kada ste dobrovoljno otišli u Hag. Nisam sujeveran, ali januar, prema rimskom bogu Janusu ima dva lica; jedno mlado koje gleda u budućnost, a drugo staro koje gleda u prošlost. To je znak da Vas je pratilo Božje, svevidjeće oko, kao i sve žrtvenike za svoj narod.

Na nevidljivu nit zatvorske samoće izvezli ste dvotomnu knjigu "Sećanja", koja je poštenima napunila srce. Vi ste, nasljednim i stečenim darom, slijedili onu narodnu "brzo ćuti, a sporo govori". Tako ste spasili dušu svoju, ali i narodnu.

Vaša bijela knjiga istine svjetlost je našeg nezaborava… Naše duše nastavljaju da žive u riječima istine. Što bi rekao Otac Tadej: "Savjest je Božanski sud".

 Mrzili su Vas oni, što bi rekla moja drugarica Tanja, oni koji su osjetljivi na pare i na metak.

Samo hrabri u toj regiji, od Pala do Han Pijeska, bili su članovi SNS-a: Vlado Stanišić, Vlado Ostojić, Nedeljko Žugić, Nikola Tadić, Miodrag Pandurević, Goran Mutabyija…

Prve plakate SNS-a na romanijskoj regiji poslao je knez iz Birča Rajko Dukić, preko Dušanke Vreta, mojoj malenkosti i Srđanu Kneževiću. Oni koji su ih lijepili bili su na brisanom prostoru. Takve su nemilosrdno kažnjavali.

Ko zlima pomaže, dobrima škodi, kaže iz ukamenjene tišine narodna poslovica. A narod ćuti. U stanju je "nepodnošljivih okolnosti".

Ali, Carice, Žrtvenice istoriji pakla, htio bih još jednom da Vas pozdravim i poželim vašu zasluženu slobodu, vaše drugo rođenje, vaše sretište sa slobodom!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana