Pisma UN

Svjetlana Šurlan

Svakih pola godine dođe na red pisanje novih izvještaja o stanju u BiH koji se šalju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. I svakih pola godine imamo istu situaciju, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH piše svoje pismo, a predstavnici Republike Srpske svoje.

U najvećem dijelu stavovi u ovim izvještajima se drastično razlikuju i pokušavaju zvaničnicima UN, iz dva različita pravca, ukazati na dešavanja i rješavanja u BiH.

Na pitanje zašto je to tako, odgovor se zna od kada je i visokog predstavnika u BiH. Jednostavno, zato što on, po automatizmu, UN izvještava onako kako to smatra sarajevska čaršija, a ne objektivno i predstavljajući sve stanovnike BiH jednako.

Tako se svaki put može čuti kako Republika Srpska podriva državne institucije, a ne kako su upravo te institucije neefikasne i kako gutaju milione maraka budžetskog novca.

Koliko je visokim predstavnicima godinama unazad stalo da objektivno predstave stvari i da urade nešto na stabilizaciji BiH, pokazuju upravo njihovi izvještaji UN, a koja su, blago rečeno, kopije onih prethodnih.

A ti stavovi uvijek sa sobom nose poruku da Republika Srpska radi na štetu BiH, da pokušava da je uruši, da, eto, svi rade na pomirenju, ali samo ne zvaničnici Srpske.

Čak se ne libe da izvijeste UN da je pravosuđe u BiH nezavisno, iako su mnogobrojna tijela upravo tog istog UN u mnogobrojnim svojim analizama utvrdila suprotno.

Visoki predstavnici, poslati da u BiH budu tumači i garant sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma, najčešće se najoštrije protive njegovoj stvarnoj implementaciji.

Svaki pokušaj Srpske da procese u BiH vrati u okvire Dejtona nazivaju rušenjem ustavnog poretka.

Upravo zbog toga, dvaput godišnje svoje viđenje situacije u BiH, UN šalje i predsjednik, ali i Vlada Republike Srpske, tražeći da se uzmu u obzir svi parametri i da se objektivno sagleda šta i kako ko radi u BiH.

Jer sasvim je sigurno da jedan čovjek, jedan visoki predstavnik, koji pri tom ne mrda iz Sarajeva, objektivno ne može, ali i ne želi da predstavi sve ono što se dešava u ovom, čak i domaćim akterima, često nerazumljivom sistemu.

Naprotiv, mnogo mu je važnije da UN uvjeri u potrebnu svog daljeg angažmana u BiH, nego da zemlju oslobodi okova koji je već godinama drže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana