"Pisma iz Bosne"

Željka Domazet

Nakon prošlog zasjedanja Predstavničkog doma Parlamenta BiH na kome se vodila žustra rasprava u vezi sa slanjem pisma 25 poslanika koji su zloupotrijebili Parlament i poslali u ime Predstavničkog doma lažne stavove generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija Ban Ki Munu, uslijedio je samo zaključak kojim će isti biti obaviješten da to nije stav Parlamenta i da je dobio lažni dopis i lažne stavove.

Tokom rasprave sijevale su varnice, korišćena zapaljiva retorika, tražena politička i svaka druga odgovornost za zloupotrebu dokumenata, zahtijevana izvinjenja, ostavke i smjene... Verbalni rat, varnice i optužbe su bile tolike i takve da je u jednom momentu i poslanik Borislav Bojić zatražio da se umjesto grupa prijateljstva koje BiH formira sa drugim državama, formira jedna koja će miriti poslanike.

No, sve se na kraju svelo na to da Kolegijum doma sačini novo pismo i obavijesti Ban Ki Muna da ono što je (ako je uopšte) pročitao, ranije nije validno i da iza toga ne stoji Parlament nego samo njegovih 25 poslanika.

Ovakvim odnosom prema skandalu sa zloupotrebama nije u suštini ništa učinjeno do još jedanput dato zeleno svjetlo da u BiH može svako raditi šta hoće, pisati u ime institucija kojekakve lažne dopise i stavove bez ikakve odgovornosti i sankcija. Ovim je još jedanput potvrđeno da se u ovoj zemlji javašluk svake vrste ne sankcioniše i da bez ikakvih posljedica može raditi šta ko hoće.

Jer kada se sve na kraju sabere, iz završetka priče o pismu u kojem su navedene netačne činjenice i urađene neviđene zloupotrebe, jasno je kao dan da u BiH pisanija može pisati svako u ime svakoga, da se mogu iznositi laži bez sankcija, te da u ovoj zemlji papir trpi sve i da će se sve bure stišati još jednim pismom. Budući da ova grupa nije sankcionisana, ne treba ni sumnjati, naći će se opet neka nova grupa koja će Ban Ki Munu poslati lažno pismo u ime svih na neku drugu temu, pa će se onda iz Parlamenta ponovo slati "demanti". A Ban Ki Mun će "pisma iz Bosne" konzumirati kao antibiotike tri puta na dan.

Stoga i ne čudi "inicijativa" poslanika Momčila Novakovića da se formira istražna komisija koja bi trebalo da preispita da li je Ban Ki Mun pročitao sva pisma koja je dobio iz BiH. Kako je krenulo, možda će nam i biti potrebna, jer se, izgleda, time što njemu pošaljemo pismo kod nas rješavaju svi problemi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana