Pijani za volanom

Dragana Orlović

U Republici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine iz saobraćaja je isključeno 3.956 vozača zbog raznih prekršaja i nepoštovanja propisa. Od tog broja njih 3.130 zbog vožnje pod uticajem alkohola.

Jednostavnom računicom, svakog dana u prosjeku su 34 vozača konzumirala alkohol prije nego što su uzela ključeve automobila i sjela za volan. Pili su. Neko više, neko manje, ali su pili.

Uprkos mnogim upozorenjima, policijskim akcijama i strožim kaznama koje su stigle sa novim Zakonom o bezbjednosti saobraćaja, na putevima u BiH je očigledno da pojedinci i dalje nastavljaju da svjesno ugrožavaju svoje i živote drugih učesnika u saobraćaju. Nije, dakle, problem u zakonu već u nama.

Većina onih koji bahato voze imaju, ili vjeruju da imaju, zaleđinu i da će ih neko izvući, pocijepati kaznu. Brojni su i oni koji se zavaravaju misleći da su neprikosnoveni vozači i da je par pića za njih ništa.

Stručnjaci upozoravaju na to da je osnovni problem alkohola u vožnji precjenjivanje sopstvenih sposobnosti i potcjenjivanje opasnosti. Precjenjivanje vozače čini smelijim i u tom stanju ne mogu zaista procijeniti šta se događa u njihovoj okolini. Međutim, mnogi to neće ni da čuju. Očigledno, precjenjivanje i potcjenjivanje nam je nekako svojstvenije.

Nažalost, vožnja pod uticajem alkohola u veliko mjeri je prisutna među mladima. Noćni izlasci i provodi često završe kobno. Zbog toga je mladima neophodno usaditi odgovornost i svijest o tome šta znači upravljati automobilom. Moraju znati da je obavezno vezati pojas, poštovati propise, a najviše od svega da je opasno kada voze pijani.

Svi naravno treba da budu svjesni i da ih čekaju rigoroznije kazne ako ne poštuju propise, ali prije svega da imaju na umu da nisu sami u saobraćaju, ali da se sami najviše čuvaju.

U SAD je običaj da kada mladi idu u provod odrede jednog druga koji ne pije i ima zaduženje da ih vrati iz klubova ili diskoteka. Kod nas i taksi poslije neke žurke može biti rješenje problema. Sve je bolje od pijanog vozača za volanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana