Pijani vozači

Milijana Latinović

Ni česte policijske kontrole, visoke kazne, niti sve više radara i presretača na ulicama širom Republike Srpske nisu opametili nesavjesne vozače koji za volan sve češće sjedaju nakon što popiju nekoliko čašica više.

 

Potvrdili su to i posljednji podaci MUP-a prema kojima je policija u prva tri mjeseca ove godine iz saobraćaja isključila skoro 4.500 vozača kod kojih je potvrđeno prisustvo alkohola u krvi. Samo u Banjaluci uoči Prvog maja uhvaćeno je 117 pijanih vozača, od kojih je 18 provelo noć na triježnjenju.

Među onima koji ohrabreni promilima bez razmišljanja sjedaju za volan sve više je mladih, sa manje od tri godine vozačkog iskustva.

Osim što voze pijani, najčešće ne popuštaju ni papučicu gasa i samouvjereno jurcajući siju strah na putu. Ne samo da tako svoju glavu stavljaju u torbu i srljaju u smrt, oni su velika prijetnja i za ostale učesnike u saobraćaju, vozače i pješake.

Kako neko ko u krvi ima dva, tri ili više pomila alkohola uopšte uspije da upravlja vozilom, vječita je misterija i koliko uopšte popiju alkohola oni koji završe u rubrici rekorderi?

Iako je to njihov život i njihovi postupci, nemoguće je ostati hladnokrvan, jer na drugoj strani uvijek može biti i neko od nas. To što pojedinci ne mare za svoj život i bez razmišljanja nakon drugovanja s alkoholom sjedaju za volan, to je njihov život i njihova stvar. I vjerovatno nikoga osim njihovih najbližih to ne bi ni doticalo, da takvi, bahati, ne ugrožavaju i tuđe živote.

Predugačak je niz života koji su ugašeni na putevima zbog vozača koji divljaju kroz naselja i tome se mora stati u kraj. Od 19 saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom u prvom kvartalu ove godine u dvije su učestvovali i pijani vozači. 

Kada se sagleda takva crna statistika, i više je nego jasno da udar po džepu nije mnogo zabrinuo bahate vozače, ali ni pješake, jer i među njima ima onih kojima čašica nije mrska. Naprotiv, najčešće su oni koji su već bili kažnjeni na listi ponavljača prekršaja.

Za mnoge ni ugašeni životi na drumovima nisu opomena, nažalost. Možda je krajnje vrijeme da nadležni u ovoj zemlji počnu da prepisuju određene propise iz Evrope, kojoj toliko težimo.

U Njemačkoj, Austriji i drugim evropskim zemljama pijane vozače, osim novčano, kažnjavaju i stavljanjem iza rešetaka. Možda bi takva kazna i kod nas opametila bar dio onih koji “mrtvi pijani” sjedaju za volan.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
Kosovo jeste Srbija
Kosovo jeste Srbija
Dreka Bećirovića
Dreka Bećirovića
Kuda ide ovaj svijet?
Kuda ide ovaj svijet?
Rat i mir
Rat i mir
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana