Pijani vozači

Dragana Orlović

Vijest da je vozač iz Doboja mortus pijan vozio autobus pun učenika odjeknula je u javnosti i izazvala lavinu negativnih komentara.

 Mnogi su ostali zatečeni, ljuti ili bolje reći bijesni pred činjenicom da se pomenuti šofer usudio sjesti za volan sa 2,35 promila alkohola u krvi i upravljati vozilom u kojem se nalazilo 30 osnovaca i srednjoškolaca.

Srećom, djeci nije bilo ništa, dok je vozača privela policija i zadržala na triježnjenju. Protiv njega će dobojskom Osnovnom sudu biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka, ali i preduzeća za koje je radio.

Međutim, postavlja se pitanje da li je to dovoljna kazna? Ne samo kada je riječ o ovom Dobojliji, koji je očigledno popio čašicu (flašu) više, već uopšte o tome koliko su oštre sankcije u ovakvim i sličnim slučajevima.

Novčana kazna od nekoliko stotina maraka, privremeno oduzeta vozačka dozvola ili par kaznenih bodova nikako ne može da bude primjerena sankcija ako ste jednom čitavom odjeljenju ugrozili živote. Olakšavajuća okolnost ne može da bude ni to što niko nije stradao (a mogao je).

Krivična odgovornost umjesto prekršajne već odavno se praktikuje u ovakvim slučajevima u mnogim evropskim zemljama… U Njemačkoj policija, kada evidentira vozače sa 1,1 ili u Španiji sa 1,2 promila alkohola u krvi, direktno ih šalje iza rešetaka. Postavlja se pitanje zašto se takve zakonske odredbe ne bi sprovodile i kod nas.

Zar su njihovi životi vredniji od naših, ili su možda ipak naši vozači opasniji od onih na njemačkim ili putevima neke druge evropske zemlje.

Stručnjaci se slažu da su i kod nas neophodne takve kazne. Stroži propisi. Veće kazne, manje žrtava. Bezbjedniji saobraćaj. Međutim, za to su potrebne izmjene Krivičnog zakona RS. Te izmjene, kako kažu nadležni, zahtijevaju stručne rasprave i vrijeme. Obiman posao.

U današnje vrijeme raspravlja se o svemu i svačemu i to dugo vremena, onda ne bi trebalo da bude problema ni da se jedna rasprava povede na tu temu. Njen naziv može jednostavno da glasi "Da li je veća sramota otići u zatvor jer si vozio pijan, ili zato što si pregazio nekoga?"+++

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana