PIC i referendum

Željka Domazet

Ambasadori zemalja Savjeta za primjenu mira (PIC) su nakon velikog truda da usaglase zajedničku izjavu konačno zasjedali i vijećali šta sa referendumom u Republici Srpskoj na kojem će se narod izjasniti o njenom najvećem prazniku - Danu Republike.

U pisaniju objavljenom nakon sastanka zatražili su od RS da ne održi referendum, iznijeli navode o destabilizaciji zbog referenduma, a zasmetalo im je i kako govore predsjednik Srpske Milorad Dodik i prvi čovjek Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

Za ono što im je iz Vlade RS pojašnjeno vele da su primili k znanju i pozivaju nadležne institucije u BiH "da ovo pitanje riješe".

Ako je u cijeloj ovoj priči išta dobro, onda je to svakako činjenica što se nije posegnulo za bonskim ovlašćenjima i zabranama, smjenama i drugim rigoroznim mjerama.

Za takve odluke niti su imali argumente, niti podršku, niti su ih uostalom mogli donijeti, jer naprosto referendum je i legalan i legitiman.

Isto tako loše je i, prije svega, zabrinjavajuće to što u PIC-u ne uzimaju u obzir argumente Srpske koji su im podastrti do u detalje.

Iz tih se argumenata jasno vidi da referendum niti vrijeđa, niti ponižava, niti krši zakon i ustav, kao i da su sve procedure ispoštovane. Jasno je iz tih argumenata zašto se referendum sprovodi i šta je njegov cilj. Jasno je da se njime ne krši Dejtonski mirovni sporazum i da referendum ne znači nikakvo prekrajanje BiH.

Onima koji poznaju zakone jasno je kao dan da ni PIC ni ambasadori nisu željeli da se bave argumentima i da je njihovo pisanije već ranije napisano i da ono što zakuvaju Bakir Izetbegović i Mirsad Ćeman u Ustavnom sudu treba poduprijeti.

Da je PIC prevršio mjeru dokazuje i izdvojeno mišljenje ruskog ambasadora, koji je nanovo istakao da su osude, kritike, zabrane i zahtjevi takve vrste udar na dijalog, demokratiju i da ne doprinose iznalaženju rješenja.

On je jedini nakon sjednice stao pred javnost i jasno iznio svoj stav, dok su se drugi spakovali u zatamnjene automobile i pobjegli do svojih ambasada ili neko drugo sarajevsko sijelo. Iz toga je valjda sve jasno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana