PIC i pravda

Željka Domazet

Da Sud i Tužilaštvo u BiH rade pod dirigentskom palicom međunarodne zajednice i da se BiH još nalazi pod debelim protektoratom dokazuje i najnovija izjava ambasadora Savjeta za sprovođenje mira (PIC) koja je uslijedila dan poslije žučne rasprave u Parlamentu BiH gdje su se sudarila mišljenja srpskih i hrvatskih poslanika sa jedne i bošnjačkih sa druge strane.

 

Ambasadori PIC-a su poručili kako su Sud i Tužilaštvo u BiH "svete krave" koje niko ne smije ni krivo pogledati, a kamoli osporavati ili kritikovati i time još jednom stavili na nedvosmislen način do znanja da su ove institucije utisnute u pravni sistem BiH kako bi se u ovoj zemlji kreirala politika. Da baš svi u međunarodnoj zajednici ne misle kao ambasadori PIC-a dokazao je i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko koji nije htio da podrži ovu varnicu na ulju, te kao čovjek koji isuviše dobro poznaje situaciju u postdejtonskoj BiH konstatovao da ovakva izjava komplikovanoj situaciji u bh. pravosuđu može samo da našteti.

Zakomplikovala je i odluka stranog tužioca koji je bez ikakvih pravnih argumenata zaustavio istragu za zločine u Dobrovoljačkoj, što je kristalno jasno ne samo svima u BiH nego i zamjeniku visokog predstavnika Roderiku Muru. Ovaj američki diplomata, koji takođe dugo boravi na balkanskim prostorima za koje je malo tješnje vezan od drugih, u uzavreloj priči o Sudu i Tužilaštvu BiH je nedvosmisleno izjavio da odgovorni za zločine u Dobrovoljačkoj moraju da odgovaraju. Rasprava u Parlamentu i sve ono što joj je prethodilo i što je pratilo pokazali su da se u ovoj zemlji pravo i pravda mjere samo po aršinima jednog naroda pa je ocjena jednog od poslanika u Parlamentu da se u ovoj zemlji radi o "šabačkom i čivijaškom pravu" došla kao najprimjerenija stanju u kome se pravosuđe BiH nalazi.

Ako se u BiH o pravosudnim institucijama ne povede ozbiljna rasprava i ako se ovaj treći stub vlasti ne postavi na dobre temelje u koje je uzidana volja svih koji u ovoj zemlji žive, pravosuđe će vrlo brzo urušiti sve ono što bi danas-sutra moglo da održi ovaj tamni vilajet od zemlje koja se BiH zove. Ako boginja pravde iz Suda i Tužilaštva u BiH optužene i osuđene i dalje bude gledala i vagala po nacionalnoj pripadnosti, onda joj neće pomoći ni svi bogovi, ali ni svi ambasadori PIC-a redom, koji već odavno u ovoj zemlji zabadaju nos tamo gdje ne treba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana