PIC i ostale sile

Svjetlana Tadić
PIC i ostale sile

Upravni odbor Savjeta za primjenu mira (PIC) i visoki predstavnik za BiH Valentin Incko ponovo su pokazali svoja prava lica. Nevjerovatno je koliko neko, ko je navodno zastupnik prava i demokratije može da ruši sve što ima veze sa legalnošću i konstitutivnošću naroda u BiH, stavljajući se u službu "platfomaških advokata".

Upravni odbor PIC-a je podsjetio sve stranke na njihovu obavezu da se pridržavaju Dejtonskog sporazuma, a da pri tome nije reagovao na neustavno i nelegalno formiranje vlasti u FBiH. Naprotiv podržao je Incka i njegovu odluku da suspenduje odluke važne institucije kakva je Centralna izborna komisija (CIK)BiH .

Samim tim podržali su i jedan sasvim nelegalan koncept vlasti, koji sigurno, nije u skladu sa Ustavom i zakonima, ako iko uopšte više vodi računa o tome.

Kako ne bi priznali da je kriza koncentrisana isključivo u FBiH, Upravni odbor PIC-a je izmislio problem i za Republiku Srpsku i razmatrao poteze njenih predstavnika, kojima se navodno podrivaju država i njene institucije prije svega Sud i Tužilaštvo BiH. Zbog toga se PIC posebno zabrinuo, a koliko je situacija opasna jasno je iz upozorenja da se smije kritikovati njihov rad, ali ne i njihovo postojanje.

PIC je ohrabrio intenziviranje regionalne saradnje i pomirenja, mada nije sigurno da li su znali da je to jedan od prioriteta RS.

Postavlja se pitanje koja je uloga PIC-a koji poziva političare u BiH de se drže Dejtonskog mirovnog sporazuma, a visoki predstavnik Valentin Incko radi upravo suprotno zakonima BiH, ukidajući i suspendujući odluke njenih legitimnih institucija i dobija podršku svojih poslodavaca.

Kako se čini, PIC, kao i do sada, samo unosi pometnju u BiH i svojim povremenim zasjedanjima i kominikeima ima cilj da stvori dodatne tenzije, ali i da pokaže ko ovdje vedri i oblači, pa makar i ne bio upravu.

Čudno je da prstom mašu baš na Republiku Srpsku, koja od početka godine ima formiranu vlast, usvojen budžet, donosi zakone i rješava probleme na svojoj teritoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana