PIC i budžet

Sandra Miletić
PIC i budžet

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za primjenu mira (PIC) zatražili su od BiH da ne smanjuje budžet institucija BiH za sljedeću godinu, jer je, kako navode "izuzetno važno da država ima institucije koje dobro funkcionišu i da razvija agencije koje su formirane s ciljem sprovođenja reformi potrebnih za evropske integracije".

Prvo pitanje koje se ovdje (logično) nameće samo od sebe jeste kakve veze ambasadori koji čine Savjet za primjenu mira (mira, dakle a ne budžeta) imaju sa budžetom BiH za iduću godinu?

O čemu je ovdje zapravo riječ najbolje je rekao predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić. On je istakao da pismo ambasadora u vezi sa budžetom institucija BiH ne pomaže BiH i da bi u svakoj normalnoj zemlji takav potez bio prvorazredni politički skandal.

- Samo u BiH prvorazredni politički skandal nije da ambasadori PIC-a govore o budžetu zemlje, a da me kao predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH niko nije upitao šta o tome mislim - rekao je Špirić.

Ne mogu valjda ambasadori PIC-a da odlučuju o budžetu jedne zemlje? O tome bi, kao i u svakoj normalnoj državi trebalo da odlučuju institucije koje su nadležne za donošenje budžeta.

U svakoj državi, pa tako i u BiH postoje zakoni i drugi akti kojima se određuje ko, kada i kako donosi budžet i koliki će taj budžet da bude. A u nijednom zakonu ne piše da o tome odlučuje Savjet za primjenu mira.

U pravu su, naravno, ambasadori PIC-a kada kažu da su BiH neophodne institucije koje dobro funkcionišu, ali teško da će im u tome pomoći to što im budžet neće biti smanjen.

Jer revizorski izvještaji u posljednjih nekoliko godina pokazali su da su većina tih institucija, a naročito one koje su iz budžeta dobijale najviše para (ministarstva odbrane, inostranih poslova, bezbjednosti, ljudskih prava i izbjeglica), poslovale katastrofalno. A pare su, neracionalno trošene na sve i svašta.

Kažu dalje ambasadori da BiH treba i da razvija agencije koje su formirane s ciljem sprovođenja reformi potrebnih za evropske integracije.

Ako će ona zaista da pomognu, treba ih razvijati naravno. Ali nije tajna da na nivou BiH postoje agencije koje ne rade apsolutno ništa, osim što troše novac.

Budžet za sljedeću godinu, bi dakle trebalo da utvrde oni koji su nadležni za to uzimajući u obzir, naravno, sve potrebe za normalno funkcionisanje, ali i ono što su institucije uradile (ili nisu) u proteklom periodu, a ne onako kako kaže PIC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana