Petrovačka i sumrak razuma

Veljko Zeljković

Prije 27 godina, 7. i 8. avgusta, nekoliko dana nakon što je već okončana vojna akcija “Oluja” u Republici Srpskoj Krajini, hrvatsko ratno vazduhoplovstvo bombardovalo je izbjegličku kolonu srpskih civila na Petrovačkoj cesti i mjestu Svodna, tridesetak kilometara unutar teritorije BiH.

 

Bio je to jedan od najstravičnijih ratnih zločina na prostorima nekadašnje Jugoslavije. Udar avionskim bombama po koloni nesrećnih izbjeglica u kom je poginulo na desetine civila, pa i jedan broj djece, ne može se drugačije nazvati.

Tada se jednostavno htjela poslati poruka svim hrvatskim i krajiškim Srbima da nisu više poželjni u “lijepoj njihovoj”. Uostalom, to je vidljivo i iz stenograma sa ratnog sastanka na Brionima, na kojem je “otac nacije” Franjo Tuđman govorio šta je Hrvatskoj činiti kada je u pitanju “srpsko pitanje”. 

Sve ove godine hrvatsko pravosuđe, pa i ono u BiH, nije našlo za shodno da rasvijetli ovaj zločin i kazni najodgovornije. I vjerovatno bi tako i dalje bilo da nadležni iz Srbije, a posebno Tužilaštvo za ratne zločine, nisu odlučili da ipak, a na osnovu univerzalne jurisdikcije, konačno otvore ovaj slučaj i podignu optužnicu protiv četiri lica, pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Nažalost, bio je to okidač i povod za novo buđenje hrvatskih ekstremista, veterana i desničara koji, kako su istakli, neće dozvoliti da se “nipodaštava veličanstvena i kao suza čista vojnička pobjeda u 'Oluji'“.

Oni nisu dozvolili čak ni održavanje javne tribine u Zagrebu na kojoj je trebalo da se govori o ratnim zločinima, pravima žrtava i okolnostima u kojima se desio ovaj zločin. Pobogu, gdje će u centru Zagrebu, kako su istakli, “govoriti četnici”.

Na ovaj način - negirajući ponovo ovaj zločin, a žrtve nazivajući kolateralnom štetom, pokušava se očuvati lažni mit o “čistoti domovinskog rata”, ali i ponovo izvodi novi raketni udar - sada po svim nevino nastradalim srpskim civilima i porodicama koje 27 godina čekaju pravdu. Predstavlja to udar i na razum, dostojanstvo, pravo i pravdu.  I ovaj put se šalje jasna poruka svim Srbima.

Otišli su i korak dalje, pa je iz Domovinskog pokreta predloženo da bude donesen zakon kojim bi se oduzimala državljanstva svim hrvatskim građanima (čitaj Srbima) koji se usude da negativno govore o “Oluji” i domovinskom ratu. Ima li ludosti kraja? Hoćemo li ikako izaći iz devedesetih?

Jedini način je da budu procesuirani svi ratni zločini i da se krene dalje. Lažni mitovi nikome dobrog nisu donijeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana