Petrodolar

Veljko Zeljković
Petrodolar

Da li se približava smrt petrodolara? SAD i Saudijska Arabija potpisale su 1974. dva sporazuma, jedan zvanični i drugi tajni. Saudijcima je ovom prilikom obećana vojna pomoć, a da oni u zamjenu svoje prihode od nafte deponuju u američke trezore.

Dogovor je takođe bio da Rijad prodaje svoju naftu u dolarima. Nijedan drugi ekonomski aranžman ovog karaktera nije učinio više da obezbijedi američku hegemoniju u posljednjih 50 godina. 

Kada su SAD napustile zlatnu vezu dolara 1971, međunarodni finansijski sistem je bačen u haos. 

Uslijedio je turbulentan period visoke inflacije i velikih prilagođavanja novoj realnosti - slobodno plivajućih valuta. Dolar je tada iznenađujuće devalvirao, a inflacija je harala. 

Do polovine1973. on je izgubio petinu svoje vrijednosti u odnosu na druge glavne valute. Ovo je trebalo da označi kraj primata dolara, ali desila se sasvim neobična stvar - uloga dolara kao rezervne valute i instrumenta trgovine samo se proširila. Razlog - Amerikanci su uspjeli da usmjere trgovinu naftom u dolare, počevši od Saudijaca 1974. A onda su se proširili na čitav OPEK. 

Vremenom je došlo do pojave prvih pukotina u ovom temelju petrodolarskog zdanja. Prve naznake pucanja bile su vidljive još 2007. i početkom 2008, kada su SAD smanjile kamatne stope kao odgovor na slabljenje ekonomije. Jedna od zemalja koje su na vrijeme primijetile opadanje kredibiliteta dolara bila je Kina. 

Samo nekoliko dana nakon što je 2009. predsjednik FED-a najavio najveću akciju štampanja novca u istoriji, Kina je krenula sa procesom dedolarizacije. U narednim godinama Peking je jasno stavio do znanja da želi kupovati naftu u drugim valutama, pri tome drastično smanjujući i kupovinu američkih obveznica.

Ovo u početku nije uticalo na dominaciju dolara na tržištu nafte. Međutim, novu lavinu pokrenuo je sukob u Ukrajini, a onda su se ovoj borbi protiv dominacije dolara priključile i ostale zemlje BRIKS-a. Indija, treća na listi najvećih svjetskih uvoznika i potrošača nafte, postala je najveći kupac ruske nafte, plaćajući robu u rupijama, dirhamima i juanima. Početkom prošle godine i Saudijska Arabija je izjavila da je spremna da prodaje naftu u valutama koje nisu dolar. 

SAD se sada bore da zadrže sve prednosti ovog pokvarenog sistema. Ako dolar nije vezan za zlato i ni implicitno podržan naftom, Amerika neće moći sačuvati svoju moć, globalnu hegemoniju i finansijski sistem baziran na spekulacijama. 

Finansijski sistem, koji je decenijama bio tako duboko ukorijenjen na petrodolaru neće nestati preko noći, ali kada se njegova ekonomska osnova erodira, sudbina dolara kao svjetske valute broj jedan sve više je sporna i neizvjesna. Njegova moć se trenutno održava uz pomoć buke, dima i proksi ratova. Pitanje je do kada!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana