Petak crni

Milijana Latinović

Republikom Srpskom gotovo devet mjeseci hara virus korona, koji je do sada uzeo nekoliko stotina života, zdravstveni sistem doveo na ivicu kolapsa, a ljekare i medicinske sestre do iznemoglosti.

Privreda je pala na koljena i iz dana u dan raste neizvjesnost da li će po ugledu na evropske zemlje i kod nas sve ponovo biti zatvoreno, da li će poslodavci biti prinuđeni da stave ključ u bravu, a zaposlene pošalju kući. Hiljade radnih mjesta u ugostiteljstvu i turizmu je ugroženo već mjesecima.

Ništa nije kao što je bilo prije tog petog marta kada je odjeknula vijest da i Srpska ima prvog stanovnika zaraženog virusom korona. Ni u školama nije isto, ni u preduzećima, na ulici, ništa nije kao što je bilo i pitanje je da li će ikada više biti.

Jedino na šta korona očigledno nije uticala je posljednji petak u novembru, poznat kao “crni petak”, dan kada svijet trese šoping groznica. Ni Srpsku ni FBiH ta groznica nije zaobišla, što potvrđuju gužve u tržnim centrima, redovi i kolone automobila.

Ta pomama za kupovinom po vrtoglavo niskim cijenama kao da je svima isprala mozak pa su zaboravili da uprkos tome što su cijene pale korona i dalje bukti. Pandemija nije prošla i niko ne zna kada će proći.

Da li se iko od građana, koji su u petak stajali zbijeni u redu jedni pored drugih, zapitao da li će sutra možda zbog svog neodgovornog ponašanja čekati u redu ispred bolnice? I da li će u tim bolnicama biti slobodan krevet ili ne daj Bože respirator?

Oni koji su jedva dočekali ovaj “crni petak” kako bi otišli u šoping zaboravili su na borbu zdravstvenih radnika koji padaju od umora spasavajući živote već devet mjeseci i koji isto toliko dugo ne smiju da zagrle najmilije iz straha da će sa prve linije odbrane od smrtonosnog virusa isti taj virus donijeti u svoje domove.

Gužve u tržnim centrima na najbolji način su oslikale neodgovornost i neozbiljnost velikog broja građana, koji su zanemarili sve ono za šta se borimo devet mjeseci.

I što je najgore od svega, većina prodavnica u koje su pohrlili asortiman svojih proizvoda nudila je i putem interneta, tako da je većina onih koji su se gurali po radnjama kupovinu mogla obaviti iz svojih domova i na taj način zaštititi i sebe i druge.

U iduće dvije sedmice vidjećemo da li je “crni petak” bio put do još crnjeg korona niza i korak bliže većoj krizi iz koje ovakvim ponašanjem nećemo isplivati ni do narednog petka, crnog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana