Pet + dva i ništa više

Željka Domazet
Pet + dva i ništa više

Uoči zasjedanja Savjeta za primjenu mira (PIC) koji se za desetak dana treba održati u Sarajevu predstavnici međunarodne zajednice vode vrlo živu diplomatsku aktivnost kako bi konačno mogli donijeti odluku o zatvaranju OHR-a i staviti tačku na ulogu visokog predstavnika u BiH.

Nije slučajno što su se tokom prošle sedmice u BiH našli zvaničnici bitnih faktora koji su i potpisnici i garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma kako bi napravili presjek situacije u ovoj zemlji koja godinama živi pod nekom vrstom protektorata.

I dok je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov jasno rekao da OHR može ostati u BiH samo dok se ne ispune zadati uslovi i ciljevi, pa je isto to dan kasnije jasno ponovio i šef britanske diplomatije, Dejvid Miliband, iz Sarajeva su se čula vrlo oštra reagovanja koja su ličila na neku vrstu prijetnji.

S jedne strane lider SDA Sulejman Tihić glasno i jasno maše prijetnjama da u BiH može doći do radikalizacije odnosa i sukoba čiji ishod ne može da se predvidi, a sa druge strane vođa SBiH Haris Silajdžić kaže da neće prihvatiti ni podržati ulazak BiH u NATO i Evropsku uniju ako se ne ukine entitetsko glasanje i sva državna imovina ne pripadne BiH.

Imao je tu Silajdžić i još nekih uslova, ali poslije sastanka sa Milibandom više ni sam nije mogao da ih ponavlja očito ljut zbog svega što je tamo iza zatvorenih vrata čuo od britanskog diplomate.

Mada su Tihić i Silajdžić u više navrata javnost obmanjivali tvrdnjama kako međunarodna zajednica tvrdi da je za zatvaranje OHR-a potrebno da se ispune i neki dodatni uslovi koji nisu definisani na sjednicama PIC-a, sada je sasvim jasno da nikakvih dodatnih uslova mimo onih "pet plus dva" nema da bi OHR prerastao u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Po svemu sudeći, i sam Tihić se malo ugrizao za jezik zbog prijetnji radikalizacijom odnosa i mogućim sukobima, pa je iznenada zakazao sastanak sa liderima kako bi pokušali naći kompromis i postići dogovor.

Lider SNSD-a Milorad Dodik prvi je potvrdio da će se odazvati ovom pozivu zalažući se za unutrašnji dijalog i dogovor, iako nekoliko dana ranije Tihić nije uvažio njegov poziv iz Banje Luke. I na ovaj način Dodik je nadrastao sarajevsku čaršiju i njihove lidere i bez obzira na to što mu oni zamjeraju zbog toga što nema dovoljno ljubavi za BiH, dokazao je da su ljubav i politika dvije različite trase i da se u BiH samo dogovorom stvari mogu kretati naprijed.

Ostaje da se vidi za nekoliko dana da li bošnjački političari zaista toliko vole BiH koliko tvrde ili je riječ samo o praznoj priči bez konkretne snage i argumentacije. Za ljubav će svakako morati da ponude dokaze da su spremni upravljati zemljom bez tutorstva i rješenja međunarodne zajednice. Dakle, na stolu je "pet + dva" i ništa više.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana