Penzionerske prevare

Dragana Orlović

Akcija "Stop prevarama, do penzije pošteno" koju Fond penzijsko-invalidskog osiguranja Republike Srpske sprovodi već tri godine raskrinkala je bizarne i dugogodišnje penzionerske prevare.

Na vidjelo su izašle razne nelegalne radnje koje su pokazale koliko ljudi ne prezaju ni pred čim samo da bi dobili novac.

Falsifikovani vjenčani listovi, lažne kućne liste,  potvrde o invalidnosti, te fiktivne potvrde o školovanju, samo su neka od sredstava kojima su se pojedinci služili da bi prevarili penzijski sistem.

Cilj je njima očigledno na sve načine pravdao sredstva.

I dok je penzionerka iz Bijeljine uz pomoć falsifikovanog vjenčanog lista primala porodičnu penziju muža od kojeg se razvela prije 31 godinu, a Banjalučanin "uživao" invalidsku penziju iako je i te kako bio radno sposoban i to u Austriji, Fond je išao u minus.

Samo ovaj jedan korisnik koji je uredno dobijao koverat sa penzijskim čekom dok je bio zaposlen u tamo nekoj austrijskoj firmi, oštetio je Fond PIO RS za više 43.000 maraka.

A ko zna koliko je još takvih koji se i dalje služe prevarama i tako dobijaju novac.

Međutim, u ovom slučaju nije samo žrtva Fond PIO RS, već hiljade drugih penzionera koji su cijeli radni vijek uredno uplaćivali doprinose.

Oštećeni su svi oni koji su na osnovu svojih zakonskih prava stekli mogućnost da se penzionišu. Možda ne direktno, ali indirektno svakako. Jer gdje su oni u svemu ovome kada se, eto, uz pomoć lažne potvrde, bilo da je u pitanju kućna lista, vjenčani list ili rješenje o invalidnosti može nelegalno doći do novca.

Iz tog razloga je neophodno da se ova akcija i dalje nastavi. Da nadležni detaljno prekontrolišu sve sumnjive penzijske čekove i načine na koje su nezakonito pojedinci došli do penzijskih prava. I da kazne sve. Od lažnih penzionera do onih koji su im pomogli u toj laži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana