Penzionerske muke

Marijana Miljić Bjelovuk

Federalni zavod za penzijsko-invalidsko osiguranje na sve načine pokušava da izbjegne preuzimanje isplate penzija za korisnike koji su penziju zaradili na teritoriji sadašnje FBiH, a žive u Srpskoj.

Više hiljada penzionera godinama pokušava da dobije ono što su svojim radom zaradili, ali uporno nailaze na zid. Njihovo egzistencijalno pitanje na prečac je postalo političko za vlasti u FBiH koje na sve načine opstruišu svoju zakonsku obavezu. Posljednji u nizu poduhvata s ciljem izbjegavanja preuzimanja isplate penzija Federalni zavod pokušava da sprovede u praksi tako što zagorčava život penzionerima, od kojih traži brdo dokumenata da bi uzeli u razmatranje njihov zahtjev da umjesto u Srpskoj crkavicu primaju u FBiH.

Nije rijedak slučaj da Federalni zavod, poslije pribavljanja velikog broja što potrebnih, što nepotrebnih papira, od penzionera traži još koji dokument koji nije propisan nijednim aktom. Borba penzionera ne završava se ni nakon pribavljanja nepotrebne dokumentacije jer penzioneri muku muče i sa neljubaznom i neprofesionalnom administracijom u FBiH. Sve to govori da je na sceni sistemska blokada pa i ne čudi da je za osam mjeseci uspjelo da je probije tek nešto više od stotinu penzionera od ukupno dvadesetak hiljada koji imaju pravo da koverat Fonda PIO RS zamijene onim iz Federalnog zavoda PIO.

Hiljade njih vjerovatno nikada neće preskočiti kineski zid koji su za penzionere sagradile federalne vlasti. Igrajući na kartu njihovih godina Federalni zavod PIO na sve moguće načine razvlači rješavanje zahtjeva penzionera iz RS, čekajući da priroda učini svoje.

S druge strane, sve to skupo plaća Fond PIO RS, koji iz mjeseca u mjesec zbraja štetu. Ona je već dostigla vrtoglavih 800 miliona maraka, a ne treba ni govoriti šta bi taj iznos značio za poslovanje Fonda PIO RS. Zato bi političari iz RS trebalo ponovo da otvore ovo pitanje, jer su na strani Srpske svi mogući argumenti, uključujući i odluku Evropskog suda za ljudska prava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana