Penzioneri

Marijana Miljić Bjelovuk

Struktura penzionera u Srpskoj iz godine u godinu se poboljšava, a Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS već je lani dostigao standarde penzijskih fondova u zemljama EU po broju i strukturi donesenih rješenja o ostvarivanju ovog prava.

Poboljšanu strukturu penzija potvrđuju i podaci da je lani pravo na starosnu penziju ostvarilo 8.215 korisnika, dok su porodičnu dobila 3.653 lica, a invalidsku njih 1.068.

Dostizanju standarda EU doprinijela je, prije svega, borba  Fonda PIO protiv svih prevara prilikom ostvarivanja prava na penziju, učestalim kontrolama medicinske dokumentacije, ali i svim ostalim mjerama koje su i te kako dale rezultate.

Iz Fonda PIO su poručili da će borba protiv zloupotreba biti nastavljena i u idućem periodu te da će penziju, da li starosnu, porodičnu ili invalidsku, dobiti samo onaj kome ona zaista pripada.

Sprečavanje zloupotreba doprinijelo je i određenim uštedama u Fondu PIO, ali, prije svega, stabilnijem i kvalitetnijem penzijskom sistemu koji odražava što veći srazmjer starosnih, a što manji invalidskih pa i porodičnih penzija.

O lažnim penzionerima, koji uz pomoć pojedinaca dolaze do čeka koji im ne pripada, slušamo, nažalost, i te kako često. Posebno je kritična Hercegovina gdje je zabilježeno najveće lažiranje nalaza za ostvarivanje invalidskih penzija. Međutim, ni ostali dijelovi Srpske nisu u velikom zaostatku.

Svim lažnim penzionerima treba stati u kraj, a svi oni organi i komisije koje pomognu u falsifikovanju dokumentacije za ostvarivanje prava na penziju treba da budu kažnjeni.

Samo savjesnim radom svih, od korisnika penzije preko nadležnih organa i komisija pa do samog Fonda PIO, ali i redovnim izmirivanjem obaveza od strane poslodavaca, moguć je stabilan penzijski sistem.

Nadamo se da će tako biti nastavljeno i dalje te da će u penziji moći da uživa samo onaj ko je to zaslužio svojim radom, a ne oni koji se služe raznim manipulacijama da bi oštetili Fond PIO i dobili što deblji ček. Nadamo se, naravno, da će sve to zajedno dovesti i do većih penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana