Penzioneri

Dragana Orlović

Vijest da će Federalni zavod PIO/MIO preuzeti isplatu penzija za 3.402 povratnika u FBiH, koji su do sada primali ček iz Fonda PIO RS, nije donijela preveliko oduševljenje.

Razlog je što se radi o samo djelimičnom rješenju, jer kako naglašavaju i u samom Fondu PIO RS, još oko 23.500 penzionera iz FBiH novac će čekati iz njihove kase.

Bez sumnje je da će se i dalje bitka ili bolje rečeno "povuci-potegni", između ova dva penziona fonda nastaviti!

Ali, jedna stvar je i više nego dobra, a to je da će se i ovim djelimičnim prihvatanjem odgovornosti federalnog zavoda, u Fondu PIO smanjiti troškovi i napraviti uštede.

I to uštede od 12 miliona maraka na godišnjem nivou!

Jeste da je to i više nego mala suma, ako bi se analiziralo koliko je ovaj fond novca izdvajao u proteklih godina i godina da bi podmirio sve obaveze za koje je bio odgovoran Federalni zavod PIO/MIO, ali ipak treba biti srećan i ovim ishodom.

Treba biti srećan, jer izgleda da je pravda, iako je spora, ipak dostižna.

Sada je na potezu Fond PIO RS, koji treba i mora pažljivo da rasporedi ova sredstva. Novac koji će uštedjeti mora usmjeriti na čišćenje računa i obračun penzija!

Mora se usredsrediti na svoje obaveze i na obaveze prema hiljadama i hiljadama penzionera, koji svakog mjeseca željno iščekuju poštara na vratima!

Razumljiva je i opravdana briga rukovodstva Fonda PIO RS, posebno ako se uzme u obzir da je vrlo moguće da ni sva 3.402 korisnika neće podnijeti zahtjeve za isplatu penzija u FBiH, ako shvate da je njihova trenutna penzija u Republici Srpskoj veća od one koju bi trebalo da primaju u FBiH. Ali, šta je tu je.

Jedna bitka je dobijena, slijede nove, jer uvijek postoje tužbe između dva penziona fonda za naknadu štete u iznosu od 545 miliona KM.

Penzioni fond tek treba da izbori vraćanje ovog novca i u tome ni u kojem slučaju ne smije da odustane.

Jer, treba biti optimista i vjerovati da će zakon biti ispoštovan. Da će pravda stići, ma koliko je nosio i donosio neki jako spor poštar...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana