Penzije

Tanja Šikanjić
Penzije

Činjenica da je prosječna penzija u Republici Srpskoj dvadeset puta manja u odnosu na primanja penzionera u Luksemburgu nije nikakvo čudo, jer se radi o jednoj od najbogatijih evropskih zemalja.

Ali ovo poređenje dobija puno više smisla kada se primanja penzionera iz Srpske stavi na crtu sa penzijama u zemljama u okruženju, gdje je vidljiva razlika od nekoliko stotina maraka.

Da je bijednih 320 KM, koliko iznosi prosječna penzija u RS, neuporedivo sa prosjekom u većini evropskih zemlja dovoljno govori podatak da penzioneri u ekonomski posrnuloj Grčkoj, i pored brojnih rezova i smanjenja, imaju deset puta veće penzije od penzionera u RS.

Korisnicima penzijskih fondova u Norveškoj, koji mjesečno primaju oko 1.761 evro, vjerovatno bi neshvatljivo bilo da iko može da preživi mjesec sa malo jače od 150 evra.

O provođenju "zlatnog doba" u banjama, putovanjima po svijetu ili mirnim danima, što je starijim ljudima u Evropi normalna pojava, penzionerima u Srpskoj vjerovatno nije ni na kraj pameti.

Svakodnevna muka kako rasporediti novac kojeg nemate i preživjeti dan, prebiranje po praznim novčanicima i iščekivanje poštara od 10. do 20. i nekog u mjesecu, teško da ostavljaju prostor i za maštanje o tome kakav bi penzionerski život mogao da bude.

A ni novim penzionerima se, sve su prilike, ne piše dobro. Dugonajavljivana penzijska reforma već je ostavila gorak ukus u ustima. Niko, pa ni sami "reformatori" nisu načisto ko će, sa koliko godina staža, a koliko starosti, ići u penziju.

Vlada, sindikati, poslodavci i sami penzioneri, trguju godinama staža i starosti radnika, kao da se ne radi o živim bićima, koja su živote provela skupljajući dane, mjesece i godine, odbrojavajući ih do penzije.

Niko se ni ne pita, imaju li radnici od 60 godina snage za još posla, sa još prikupljanja godina staža.

Putovanja, banje i lagodan život, u kojima evropski penzioneri sa više hiljada evra u džepu mogu da uživaju, čini se, godinama još ostaće nepoznanica penzionerima u Srpskoj. Puko preživljavanje breme je koje ćemo izgleda nositi još dugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana