Penzije

Marina Čigoja
Penzije

Osnovni uslov za odlazak u penziju u Republici Srpskoj biće 40 godina radnog staža za muškarce i 35 godina za žene bez obzira na godine starosti, dogovorili su juče članovi Ekonomsko-socijalnog savjeta RS.

Time je konačno prihvaćen zahtjev Saveza sindikata RS koji je insistirao na tome da uslov za odlazak u penziju ne smije biti starosna granica već isključivo dužina radnog vijeka.

Koplja su se od početka priče o novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju RS lomila upravo oko godina starosti i godina staža budućih penzionera.

Očigledno je da se novim zakonom o PIO pokušava preko leđa radnika zaustaviti priliv penzionera i spasiti Fond PIO RS, koji grca u dugovima.

Računica je prosta. Prijedlogom Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS bilo je predviđeno da uslov za odlazak u penziju bude 65 godina starosti ili 45 godina radnog staža. Ako uzmemo u obzir činjenicu da je prosječan životni vijek muškaraca u RS oko 71 godinu, a žena 74 godine, jasno je ko dan da bi bilo ko mogao da uživa penziju dužu od nekoliko godina.

Jasno je da je Fond PIO u krizi i da je reforma i te kako potrebna, ali ona nikako ne treba da ide nauštrb prava penzionera. Redovnost u isplati se podrazumijeva, ali ne na račun budućih generacija penzionera.

 Prije svih reformi, neko bi trebalo da odgovori na pitanje zbog čega je broj penzionera u RS tako drastično povećan, ko je dijelio rješenja za odlazak u penziju ljudima koji su bili radno sposobni i ko će snositi odgovornost za to.

Trebaju li današnje generacije radnika da rintaju uzalud i bez perspektive, da bi ih na kraju radnog vijeka dočekala prazna kasa penzijskog fonda, koju je ispraznilo nesposobno rukovodstvo i pojedinci koji su penzionersku marku trošili, iako još i te kako sposobni da je sami zarade?

Prije razmatranja ovako osjetljivih pitanja i donošenja novih zakona, vlast RS trebalo bi dobrano da razmisli i odvaže šta se njima dobija, a šta gubi.

Analizu koja bi pokazala koliko bi takav zakon u praksi bio sprovodljiv, koliko bi ljudi uopšte doživjelo penziju i kako bi u uslovima u kojima se trenutno nalazimo, gdje je rad na crno prisutan u izobilju, bilo ko od radnika mogao ostvariti radni staž od 45 godina.

Vlada RS trebalo bi danas da odluči da li će prihvatiti prijedlog Ekonomsko-socijalnog savjeta. Vjerujemo da će biti u stanju da iznađe bolja rješenja za spas Fonda PIO od ovih nesrećnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana