Penzije

Dragana Keleč
Penzije

Bilo je to jednom davno... Rečenica sa kojom najčešće počinju bajke, ali u ovom slučaju, tužna priča kojom se najbolje može opisati isplata penzija iz Fonda PIO Republike Srpske.

Da penzioneri penzije iz Republike Srpske na dobijaju na vrijeme, blaga je ocjena. Biće da su srećni ako je u tom mjesecu i dobiju. Šta je to na vrijeme - vjerovatno će se zapitati u ovom fondu, gdje iz mjeseca u mjesec sve kasnije isplaćuju novac za svoje korisnike, koji na njega i te kako imaju pravo.

Ali svako imalo socijalno osviješćen i razuman zapitaće se od čega živi 228.667 korisnika Fonda PIO, kojima je svakog mjeseca čekanje na penziju sve duže? Od čekanja, možda? Teško!

Žive od nade na će novac ipak stići, da će ono za šta su radili čitav život, i što im je premalo za sadašnji život, idući mjesec možda doći malo ranije. Da se neće ponoviti agonija čekanja.

Samo ovog mjeseca mnogi penzioneri u Srpskoj će smišljati čarolije kako da prežive, na šta će im sigurno pozavidjeti i najveći čarobnjaci iz bajki. Ali to nije samo ovaj mjesec. Tako je bilo i prošli, a tako će, vrlo vjerovatno biti i idući.

Najbolji primjer za to je isplata penzija za april, koja je u Srpskoj završena tek juče, iako je počela 11. maja, kako je i zvanično saopšteno iz Fonda.

Da je muka penzionerska ista i preko granice jasno je pri informaciji da za 38.000 penzionera u Srbiji, koji novac primaju od Fonda PIO RS, aprilske penzije još uvijek nisu uplaćene.

Takav problem su imali i prošlog mjeseca, kada je isplata penzija počela tek 20.

Šta je uzrok problema, a šta rješenje, očigledno da ne znaju ni u Fondu PIO.

Tvrde da se podjela penzija za ovaj mjesec, kao i za nekoliko prethodnih, odvijala sukcesivno, s obzirom na to da je priliv sredstava takav da se iznos od 73 miliona maraka, koliko iznosi aprilska tranša, ne može obezbijediti u cijelosti. Kao uzrok što penzije kasne navode i četiri miliona maraka, koja su nedavno po sudskoj presudi skinuta sa računa Fonda PIO u korist Poštanske štedionice, a koja još nisu nadomještena.

Ma šta vrijede ova objašnjenja bilo kojem penzioneru, koji samo želi da svoj krvavo zarađen novac dobije na vrijeme, kako i dolikuje.

Broj od 228.667 penzionera ne smije da bude samo statistika koju ponavljaju oni koji očigledno nisu ni svjesni kolika odgovornost im je povjerena. To je broj vrijednih i starih ljudi, koji su svojim radom, trudom i godinama zaslužili pristojan život i koje ne mogu i ne smiju da budu čarobnjaci da bi preživjeli mjesec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana