Penzije za mladiće

Vedrana Kulaga
Penzije za mladiće

BiH je ponovo postala jedinstven primjerak u svijetu, ali opet (kakvog li čuda!) ne po dobrom.

Dom naroda Parlamenta BiH je usvojio je na posljednjoj sjednici predložene dopune Zakona o službi u Oružanim snagama BiH i na taj način omogućio prijevremeno penzionisanje pripadnika OS BiH kojima je, zbog starosti, prestala služba. Riječ je, ako neko još za to nije čuo, o vojnicima koji imaju oko 35 godina života, što nema nigdje.

Lako je usvojiti jedan prijedlog ili njegove izmjene, ali da li se iko od delegata, prvenstveno iz reda srpskog naroda koji su podržali izmjene, zapitao da li teorija tako dobro i jednostavno zvuči u praksi. Bošnjaci su bili "za" zakon, a veliku pomoć sa strane dali su im direktno srpski delegat Slobodan Šaraba (koji smatra da se radi dobro djelo) i prećutno Mladen Ivanić svojom uzdržanošću kada je na red došlo glasanje. To je bilo dovoljno da prođu predložene izmjene i da se "presudi" vojnicima OS BiH kojima je istakao mandat. I tako će oni da odu u penziju.

Znaju li ti delegati koji su glasali za to, šta su zapravo uradili? Znaju li da su izglasali nemoguće, nešto što Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju RS ne može sprovesti u praksi? Da li znaju da su doveli BiH na ivicu kolapsa, jer će za penzije za mladiće trebati stotine miliona maraka? Znaju li da su o tome negativno mišljenje dali Savjet ministara i Ministarstvo finansija, institucije koje prvenstveno vode brigu o finansijama BiH? Očigledno je da delegati ništa od toga ne znaju. Ili ne žele da znaju.

Jedan Prijedlog zakona ostaće tako zapamćen kao udar na finansijsku stabilnost zemlje, u penziju će otići ljudi koji su u naponu snage, a iz ionako tankih budžeta sada treba još isplaćivati i njihove penzije.

Svaka država na svijetu, ako bi se našla u ovakvoj situaciji, makar bi pokušala da obezbijedi posao za pripadnike OS BiH čije je penzionisanje izglasano. Nije moguće da se baš ni za jednog od tih vojnika ne može naći pristojan posao, da nema baš nijednog slobodnog radnog mjesta koja bi oni mogli da popune. Međutim, to nekima izgleda nije u interesu. Lakše im je penzionisati tridesetpetogodišnjake i staviti ih na teret fonda.

Vojnici tako idu u penziju, a odakle će se izdvojiti 30 miliona maraka za ove namjene tokom iduće tri godine niko ne zna.

Bilo kako bilo, doći će vrijeme kada će one koji su prije nekoliko dana u Parlamentu BiH digli ruku za usvajanje izmjena zakona o službi u OS BiH da zaboli glava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana