Penali

Marina Čigoja
Penali

Ukupan javni dug RS na kraju 2010. godine iznosio je oko 3,5 milijardi maraka, a od toga se na spoljni dug odnosilo blizu 2,2 milijarde KM.

Dug RS, prema mišljenju ekonomista nije veliki i Republika Srpska ne spada u visoko zadužene zemlje. Ali ako se ovom pitanju u idućem periodu ne posveti više pažnje, zaduženost Republike Srpske mogla bi da se poveća.

U prilog tezi da se možda i ne vodi najbolja politika, kada je u pitanju zaduživanje, ide podatak da je Srpska samo u prošloj godini platila više od 871.000 maraka penala zbog nepovlačenja sredstava koja su odobrena od međunarodnih finansijskih institucija.

Najviše naknada za nepovučena sredstva Republika Srpska platila je Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) i to 807.453 marke. Kreditnom zavodu za obnovu KfNj plaćene su 59.352 marke, dok su vladi Austrije po ovom osnovu plaćene 4.384 KM.

Od ukupno plaćene naknade u prošloj godini najviše je plaćeno za projekte za puteve i to 466.708 maraka i za željeznice 285.295 maraka. Za projekte za električnu energiju Republika Srpska platila je naknadu od 32.786 maraka, dok je po projektima iz oblasti komunalnih usluga plaćeno 86.399 maraka.

Iako u Ministarstvu finansija RS ističu da je razlog za nepovlačenje sredstava priroda odobrenih projekata, odnosno njihovo višegodišnje trajanje, činjenica je da odobreni strani krediti "leže" u bankama i da to "ležanje" mnogo košta poreske obveznike.

Činjenica je da je ovaj novac potreban i dobrodošao RS za sprovođenje raznih projekata, ali se istovremeno postavlja pitanje da li se možda i previše žurilo sa uzimanjem kredita, a da prethodno nisu obezbijeđeni kvalitetni projekti, koji bi se finansirali tim novcem. Ili smo jednostavno samo dovoljno bogati da se tek tako možemo razbacivati?!

Ovako imamo besmislenu situaciju, u kojoj se dobijeni novac ne troši, realizacija projekata, a sa njima i nova zapošljavanja radnika, čekaju, a penali svjetskih povjerilaca idu preko leđa stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana