Penali

Marina Čigoja

Podatak da BiH u ovom trenutku na raspolaganju ima oko dvije milijarde maraka kredita koji čekaju da budu povučeni, u najmanju ruku, zvuči nevjerovatno.

Tako je novac, koji je odobren pod relativno povoljnim uslovima, a koji je trebalo da bude upotrijebljen za razvoj privrede, socijalnu pomoć i zapošljavanje, zaleđen i čeka neka bolja vremena da bude iskorišten ili bolje rečeno neke odgovornije ljude koji se neće razbacivati na ovakav način.

Situacija u kojoj se trenutno nalazimo, a u kojoj na raspolaganju imamo gotov novac, a ne koristimo ga, ne može da ima nikakvo razumno opravdanje. Ako se na početku znalo da projekti za koje se BiH zadužuje nisu sigurni i da se uslovi za povlačenje novca neće moći ispuniti, zbog čega se on uopšte uzimao? Da bi se još plaćali penali zbog toga što krediti nisu povučeni? Može li uopšte postojati opravdanje za one koji su praktično bacili 30 miliona maraka plaćajući penale zbog toga što ovaj novac nije povučen?

Istovremeno, domaće vlasti pregovaraju o novom kreditu sa Međunarodnim monetarnim fondom koji će biti podrška budžetima. Zaduživanje se, dakle, nastavlja, a pitanje je koliko se u svemu tome vodi računa o tome za šta se zadužujemo, pod kojim uslovima i kako se ti krediti planiraju vratiti.

O značaju koji bi samo dio odobrenih kredita imao za privredu, koja je na ivici likvidnosti, suvišno je pričati. Smanjenje poslova, pad u skoro svim privrednim granama, katanci koji se stavljaju na sve više preduzeća sumorna su slika naše privrede, o kojoj se u ovoj zemlji očigledno najmanje brine.

Zbog čega novac koji imamo na raspolaganju nije iskorišten za neke velike projekte koji bi smanjili nezaposlenost u zemlji koja sad već ima više od pola miliona ljudi na birou, još uvijek niko nije dao odgovor. Postavlja se pitanje dokle će se nastaviti sa rasipanjem novca u ovoj državi i hoće li konačno neko za to i odgovarati?

Iako zaduženost BiH još uvijek nije velika, neplansko uzimanje kredita i plaćanje zateznih kamata zbog toga u doglednom periodu moglo bi da dovede zemlju u dužničko ropstvo iz kojeg će se teško izvući, s obzirom na to da se veoma malo novca ulaže u razvojne projekte koji bi pokrenuli privredu sa mrtve tačke i donijeli novo zapošljavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana