PDV brojevi

Ma­ri­na Čigoja

Mnogim poreskim obveznicima u BiH zakonske odredbe, koje regulišu oblast u kojima posluju, nisu ništa više osim slova na papiru na koja ne obraćaju pažnju jer, sa druge strane, imaju svoja nepisana pravila ponašanja.

Da postoje mnogi koji na sve načine pokušavaju da izbjegnu plaćanje obaveza prema državi, pokazalo se do sada u bezbroj navrata, a posljednji primjer kako ne treba poslovati stigao je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Uprava je ove godine oduzela PDV broj od više od 2.000 obveznika nakon što su u kontrolama utvrdili da su ti obveznici obavljali fiktivni promet i da ne postoje na adresama na kojima su prijavili sjedišta. Puste adrese, puni džepovi i milionski dugovi. To je slika i prilika mnogih koji "posluju" u BiH.

Prema podacima UIO ukupna dugovanja 2.086 obveznika koji su poslovali na ovaj način premašuje 4,97 miliona maraka. Uprava im je oduzela PDV brojeve, ali je ostao dug i pitanje je da li će i kako on biti izmiren.

Ovi podaci i te kako treba da podstaknu sve nadležne institucije da sprovedu opsežne kontrole i sve one koji posluju mimo zakona sankcioniše jer sigurno je da država od takvih firmi nema nikakve koristi.

Naprotiv. Sankcionisanjem onih koji rade ilegalno i imaju milionska dugovanja, naplatom njihovih dugovanja sigurno će se poslati pozitivna poruka ostalim privrednicima koji rade po slovu zakona i na vrijeme izmiruju obaveze i prema radnicima i državi. Vrijeme je da se prestane sa praksom postojanja povlašćenih firmi kojima je sve dozvoljeno i onih kojima bilo kakva kašnjenja nisu dozvoljena.  Na ovakve stvari se mora staviti tačka i pooštriti kazne za one koje ne poštuju zakon jer će se samim tim povećati i prilivi u budžet, a što bi se moglo iskoristi za podršku onima koji posluju u skladu sa zakonom.

Oduzimanje PDV  brojeva, bez kojih obveznici ne mogu dalje da posluju, ujedno je upozorenje njima, ali i onima koji sa njima rade. U cijeloj priči ne smije da bude povlašćenih. Ne smije da bude onih kojima se dugovi praštaju jer se obaveze moraju plaćati. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana