Pazite šta jedete

Danijela Bajić
Pazite šta jedete

Bil Marler je kao advokat postao poznat ne zbog nekog komplikovanog slučaja vezanog za američki kriminalni milje već zbog bezbjednosti hrane. On se posljednjih trideset godina bori za žrtve oboljele od ešerihije koli, salmonele, listerije i drugih bolesti koje potiču iz hrane, jer je shvatio da u ovom “sektoru” ima posla.

Naročito zbog činjenice da brojni vlasnici restorana, zbog lakše zarade, sve manje novca ulažu u bezbjednost onoga što prodaju svojim mušterijama koji, sa druge strane, zbog takvog odnosa sve češće traže bolničku pomoć. Marler je bio jedan od sagovornika u prošlogodišnjem “Netfliksovom” dokumentarcu “Otrovan: Prljava istina o vašoj hrani” gdje je potanko opisao horor koji su proživjeli njegovi klijenti.

Ako je suditi po njegovoj priči, od sada pa ubuduće, moraćete dobro pripaziti šta jedete, čak je i naveo koju hranu bi trebalo izbjegavati ako želite da smanjite rizik da se razbolite.

“Pojela sam salatu i sada imam dugoročne zdravstvene posljedice od toga”, u dokumentarcu je svoju agoniju prepričala i izvjesna Stefani. Ona je samo jedna od 600 miliona ljudi koliko Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da se razboli svake godine od kontaminirane hrane. Srećom, nije bila jedna od 420.000 koji i umru.

“Netfliksovi” serijali, zbog gledanosti, često znaju da previše dramaturški napucaju priču. Međutim, nedavni slučaj sa radnicima “Perutnine Ptuj” iz Srpca govori nam da je problem i te kako globalan i da neodgovornih ima svuda.

Ne presuđujući prije vremena, da se zaključiti da je u pomenutom slučaju neko i te kako zakazao jer su radnici pukom srećom prošli bez ozbiljnijih posljedica.

U prilog tvrdnji da i kod nas u vezi sa ovim pitanjem ne cvjetaju ruže govore i ne baš sjajni podaci republičkog Inspektorata. Od početka godine, u okviru hiljadu kontrola, nepravilnosti su utvrđene u gotovo polovini odlazaka na teren.

Objektima brze hrane, poslastičarnicama, restoranima i roštiljnicama su u tom periodu izrečene kazne u iznosu od 230.600 KM što nije malo.

Iz prometa je povučeno oko 500 kilograma različitih namirnica, a sva ta hrana lako je mogla da proizvede ko zna kakve posljedice za građane Srpske.

Zato, obavezno potražite pomenuti dokumentarac, poslušajte savjete stručnjaka i, baš kao kad idete u nabavku, i u restoran idite sa spiskom. Pošto su brojni proizvodi sporni i lako mogu da budu kobni, bolje je ne izazivati sudbinu i naručito nešto što je imuno na velike vrućine. Još bolje ako znamo da je proizvod domaći, tad se izbor sam nameće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
Suverenisti i globalisti
Sve po zakonu
Sve po zakonu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana