Pazite šta jedete

Danijela Bajić
Pazite šta jedete

``Ako se pažljivo gleda, lako se može prepoznati razlika između ko zna kako vještački napumpanog paradajza i onog koji je tretirala baba Đuja iz Lijevča polja. Vidljivo je to na prvu, ali opet, ko će se o svim jadima baviti pa uglavnom kupujemo sve što nam tržište nudi. A tamo ima svega.

Čak i laici znaju da je prekomjerna, nekontrolisana, često i nestručna upotreba sintetičkih sredstava za zaštitu i đubrenje u proizvodnji hrane ugrozila njenu bezbjednost i kvalitet pa samim tim i zdravlje ljudi.

Sve i svašta kupujemo, nekad zbog povoljne cijene, češće zbog brzog života pa se desi da zbog svakodnevnih problema rijetko ko stavi prst na čelo pitajući se šta to zapravo unosimo u organizam.

Malo je i onih koji kupuju sve odreda, jer slijepo vjeruju u kontrolne organe koji se, sa druge strane, kunu da na rafovima ne postoji voće i povrće tretirano pesticidima u mjeri koja je iznad dozvoljene crvene linije.

Čak tvrde da su, bar kad je Republika Srpska u pitanju, u kontrolisanje neodgovornih uložili duplo više novca nego lani. Sve je to bajno i sjajno, ali kao i u svakom žitu, kukolja ima i u ovoj branši zato, opreza nikad dosta.

Šta je recept? Dobro oko iz prve rečenice koje pravi razliku između paradajza klasa “A” i paradajza klasa “B” ili možda neka vrsta ličnog “osiguranja”. Ono može da se postigne na više načina.

Prvi je svakako sistem “sam svoj majstor” - ako imaš komad zemlje, uzgajaj sam sve što misliš da ti treba. Ne moraš mnogo dovoljno je onoliko koliko ti treba za kućne potrebe pa da ne moraš posjećivati pijace i markete, čisto prevencije radi.

Naravno može proći i genijalna ideja gradske bašte, po uzoru na evropske zemlje. Bez cimanja oko svog zemljišta, po potrebi i kako ti slobodno vrijeme dozvoljava. A imaš i dobro društvo u vidu ljudi sa sličnim razmišljanjima i stremljenjima.

Drugi i treći su takođe sigurica, ali zahtijevaju i dozu povjerenja. Ogleda se u nabavljanju voća i povrća direktno od proizvođača, uz garanciju i lična uvjerenja da su pesticidi korišćeni nikako ili na kašičicu.

Može, naravno, i opcija koja je sve više “in” čak i kod nas, a ogleda se u nabavci i konzumiranju organske proizvodnje.

To ne znači da je inspekcija nesposobna i da sve markete i pijace treba obložiti žutom trakom.

Čak naprotiv, ona i dalje treba da radi svoj posao i strogo kažnjava sve one koji, zarad napumpavanja paradajza da izgleda kao sa reklame, koriste ono što ni u kojem slučaju ne bi trebalo da rade. Ako treba, neka im se budžet dogodine još jednom udupla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
Promaja u Helezovoj glavi
Promaja u Helezovoj glavi
Bruka u Strazburu
Bruka u Strazburu
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana