Patriotske igre

Veljko Zeljković

BiH se bori sa koronom, nezaposlenošću, glomaznom državnom administracijom, a političari nastavljaju sa svojim igricama, koje im služe da upravo skrenu pažnju sa ovih važnih društvenih i ekonomskih tema.

Ista priča već 30 godina. Nameću se političke tema i rješenja za koja se unaprijed zna da ne mogu proći. I onda se udara u lonce izvikujući kako je neko protiv BiH. A upravo su ti koji se služe takvim dizanjem tenzija najveći problem za BiH.

Ti isti dušebrižnici ne žele se zamajavati suštinskim problemima. Njihova politika je politika podjela. Znaju da kada bi se pričalo o ekonomskim temama ili o tome da li će plata radnicima u realnom sektoru biti 1.500 ili 2.000 evra, ne bi ni dana osvanuli u svojim udobnim foteljama.

Pošto nije tako, oni mogu mlatiti praznu slamu i proizvoditi političke krize. Na posljednjoj sjednici Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić ponovo su glasali za priznanje Kosova, ali i protiv “mini Šengena”, koji bi mogao pokrenuti posrnule ekonomije u regionu.

Inicijativa da se prizna KiM otvorena je u trenutku kada Beograd i Priština, uz asistenciju Vašingtona i Brisela, pokušavaju koliko-toliko normalizovati odnose, ali i doći do konačnog rješenja koje bi zadovoljilo obje strane.

I baš u tom istorijskom trenutku za čitav region dvojac Džaferović i Komšić pokreću pitanje priznanja KiM. Interesantno, zar ne! Radi se o svjesnom izazivanju političkih “talasa”. Pusti strijelu, sačekaj odgovor i onda tako ukrug vrti do iznemoglosti, dok ne potrošiš “temu”. A onda zavrti novu priču. Prisjetimo se samo reakcija kada se u sarajevskoj čaršiji saznalo da će lider građanskog pokreta URA u Crnoj Gori Dritan Abazović ostati pri svom stavu da neće ulaziti u koaliciju sa do tada vladajućim Đukanovićevim DPS-om. Abazović se našao pod salvom udara tih istih političara, ali i sarajevskih medija. Jer, pobogu, kako će Albanac sarađivati sa navodnim srpskim blokom.

To što je Đukanović decenijama upropaštavao ovu omalenu Crnu Goru, valjda nije bitno. A možda se boje i da bi se talas tih promjena koje propagira Abazović mogao preliti i u BiH. Da se nešto već kuva može se vidjeti iz nedavne ostavke i odlaska Aljoše Čampare iz SDA. Čovjek progledao. Ljudima kao što Komšić i Džaferović to se ne može desiti. Oni će vam umjesto toga dati naočare manje dioptrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana