Patriotizam

Dragana Keleč
Patriotizam

Koje su boje na zastavi Republike Srpske, naši osnovci i srednjoškolci znaju, ali na pitanje kada se proslavlja Dan Republike Srpske, zbunjeno se zgledaju i kažu da im nije poznato. Jednoglasno uzvikuju i da znaju ko je Novak Đoković, koji je za njih "nacionalni brend broj jedan", ali mnoga pitanja koja se tiču Republike Srpske još nisu naučili!

Naravno, svjesni su i da vole svoju zemlju, ali ne znaju kada je potpisan Dejtonski sporazum, niti koji je njegov značaj... Za utjehu je, ipak, to što bar na pozitivan način definišu patriotizam.

To i ne čudi, jer se radi o mladim ljudima, koji znaju da je ljubav prema otadžbini, svom narodu, kulturi i običajima, jedno pozitivno i ispravno osjećanje. Djeci koja nisu iskvarena i koja mogu i žele da nauče o svemu što im se predoči. Nažalost, djeci koja nedovoljno u školi uče o svojoj zemlji i novijoj istoriji svoga naroda.

Mnogi će reći da je to stvar kućnog vaspitanja, te da treba od roditelja da nauče neke važne datume i činjenice, a ne samo da se oslanjaju na školu. Drugi će opet da kažu, kako je to nebitno i ko još danas mari za patriotizam. A treći? Treći, opet ništa neće reći, jer im je svejedno, da li mladi znaju kada je nastala Republika Srpska ili ne.

Postoje i oni četvrti, a to je već posebna vrsta, koji djeci govore da je bolje da uče istoriju SAD ili Švedske, kako bi jednog dana mogli tamo da odu, jer ovdje "za ime Boga" i nema budućnosti za njih...

A upravo u većini tih zemalja, postoji kult državne zastave i državnog praznika, gdje je mladima pitanje časti da iskazuju privrženost državi, naciji, i ponos zbog pripadnosti. I naši mladi su naravno ponosni što pripadaju svom narodu, ali su uskraćeni za bitne informacije koje treba da nauče u školskim klupama.

Uskraćeni su za činjenice novije istorije. Jeste da te lekcije postoje u njihovim udžbenicima, ali kako i sami profesori priznaju, nalaze se na kraju knjiga, pa nerijetko ostanu neobrađene. I kako onda mladi da tokom školovanja nauče nešto više o zemlji u kojoj žive? Kako da znaju kada je nastala Republika Srpska, ako to piše na kraju knjige?!

Vjerovatno nikako, ako se nešto ne promijeni u nastavnom planu i programu i školama...

A te promjene treba da se dese što prije, kao i to da nastavnici budu kreativniji. Jer se generacije đaka smjenjuju velikom brzinom, i ne mogu dugo da čekaju da se lekcije sa posljednjih strana prebace - ako ne na prve strane, bar na sredinu knjige...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana