Patrijarhova reč blaži naše rane

Episkop gornjokarlovački Ge
Patrijarhova reč blaži naše rane

Upokojenjem patrijarha Pavla Srpska crkva i srpski narod su izgubili svoga poglavara, arhipastira, duhovnog oca i najveći duhovni oslonac u ovim teškim vremenima. Patrijarh Pavle je najsvetliji primer među nama kako treba biti hrišćanin, sveštenik, a pre svega, kako je često govorio, čovek.

Njegova vera i njegov život su prožeti jevanđeljem Hristovim, svaka njegova reč odavala je da više ne živi on nego Hristos u njemu. On je čovek čija je velika i duboka duhovnost plenila i ostavljala ljude bez reči, tako da prema njemu niko ko bi ga sreo nije ostajao ravnodušan.

Srpska crkva se udostojila da ima takvog arhipastira koji je još za života doživeo priznanje koje se obično dobije tek posle smrti, arhipastira koji je dostigao u svom blagočestivom životu meru rasta visine Hristove. Srpski narod je dobio njegovim upokojenjem molitvenika i zastupnika čijom molitvom će i dalje nalaziti milost u Gospoda.

Kada je 1990. godine došao na tron Svetog Save, srpsku crkvu i narod čekala su mnoga iskušenja i stradanja možda najteža u njegovoj dugoj istoriji. Država je izašla iz jednog totalitarnog režima u kome je Crkva proživela velike progone i stradanja. Na njenom telu su bile otvorene rane raskola, prvo onog makedonskog koji još do naših dana nije zalečen i američkog koji je upravo zalaganjem i ljubavlju patrijarhovom prevaziđen.

Zatim su usledili ratovi, krvavi usud naših balkanskih prostora, koji su doneli već obezduhovljenom narodu u decenijama komunizma i fizičko stradanje. Srbi iz Hrvatske su doživeli progon sa svojih vekovnih ognjišta i egzodus neviđenih razmera. U Bosni se vodio krvavi građanski rat koji je odnio hiljade života i donio golgotu tamošnjem narodu i crkvi.

Kosovo i Metohija su vekovima bili živi podsetnik Srbima da ne zaborave ko su, šta su, i kome pripadaju, svedočeći da su Srbi narod Hristov. Sada su takoreći bez Srba, sa oskrnavljenim i porušenim svetinjama. Kroz svu ovu golgotu kroz koju je prošao naš narod u proteklom burnom dobu, blaga reč patrijarha Pavla nas je tešila i blažila naše rane, njegova mudrost i veliko duhovno iskustvo su nas vodili i pomagali nam da postanemo bolji i da nam sopstveno stradanje bude na korist duhovnu.

Patrijarh Pavle je imenom i likom simbol jedinstva Srpske pravoslavne crkve u najtežim vremenima. Sada mi treba da sledimo njegov primer pazeći, upravo po rečima patrijarha Pavla da se naših dela ne postide naši preci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana