Pasoška trakavica

Goran Maunaga

Da sa tenderima za štampanje pasoških knjižica odavno nisu čista posla jasno je i svakom prosječno informisanom stanovniku ove zemlje.

Tu sumnju u posljednje vrijeme posebno pojačavaju iz Kancelarije za razmatranje žalbi probijajući sve zakonske rokove za donošenje odluke po žalbi firme "Džemalto" na tendersku dokumentaciju za nabavku pasoša.

Obrazloženje iz te kancelarije da je rok za donošenje odluke prolongiran zbog složenosti postupka možda bi u to uvjerilo bar neupućene u slučaju da se radilo o produžetku od nekoliko dana.

Ali ko može da povjeruje u to da je "stručnjacima" u Kancelariji potrebno čak skoro tri mjeseca, umjesto zakonskog roka od 30 dana, da donesu odluku o jednostavnoj žalbi na uslove tendera?

Zato bi ovog puta, ako za dva mjeseca opet dođemo u situaciju nemogućnosti blagovremene nabavke pasoša, trebalo na prvom mjestu da budu odgovorni u toj kancelariji.

Problem će biti samo u tome što oni za svoj način rada i eventualne namjerne ili slučajne greške nisu odgovorni nikome.

Zato će, u slučaju da budemo opet dovedeni u situaciju straha i panike od ostajanja bez pasoša, obaveza direktora Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka biti da Parlamentu BiH, koji imenuje i razrješava članove Kancelarije, uputi detaljnu informaciju o svim propustima koji su doveli do toga.

Ne ulazeći u zakulisne igre tog višemilionski vrijednog posla nabavke pasoša u kojem, očigledno, do sada najviše profitira firma "Milbauer", posla u kojem kompanija "Džemalto" podnosi žalbu nakon zatvaranja tendera kad je već očigledno da će posao dobiti "Milbauer", ovog puta najviše šokira to što izgleda da se u te mutne radnje uključila i Kancelarija za razmatranje žalbi.

Očigledno je da problemi u vezi sa pasošima BiH, koji traju od ratnih devedesetih godina do danas, nisu riješeni. Naprotiv, umnogostručeni su.

Zato nam je za utjehu činjenica da mudžahedini i teroristi ipak do tih pasoša ne dolaze lako kao u ratu i poslije njega. A još ako krivci za sadašnje mahinacije ne bi ostali nedodirljivi, to bi za BiH bio ogroman pomak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana