Pasji život

Marijana Miljić Bjelovuk
Pasji život

Nikada nije bilo gore. Ta rečenica može se čuti na svakom ćošku. Taman kada smo pomislili da ne može gore, prevarimo se. Može i bude. Tako iz mjeseca u mjesec. Talas poskupljenja ponovo nas udara. Šamara sve jače.

Građani su, po svemu sudeći, postali pokusni kunići nad kojima se vrši istraživanje kako preživjeti uz stalni rast cijena i sve manja primanja.

Život na gram, komad i šnitu već duže je prisutan u skoro svakom domaćinstvu. Takođe, građani svakodnevno koriste i razne akcije koje organizuju tržni centri, a koji na popuste stavljaju proizvode koji su pred istek roka trajanja. To je i gozba na većini porodičnih okupljanja, jer malo koje domaćinstvo ima za više.

Uštedjeti se ne može. Za to ne postoji, niti će postojati formula u ovom vijeku kod nas, jer se nema od čega. Taman kada se smiri jedan talas poskupljenja i pronađe računica za preživljavanje, eto drugog, snažnijeg i jačeg.

Najava da će eksplozija cijena goriva tek uslijediti, stvorila je ovih dana i gužve na benzinskim pumpama, jer vozači nastoje da natoče gorivo po trenutnim cijenama i na taj način ako ništa uštede za litar mlijeka i veknu hljeba.

Da i bi i od toga trenutnog moglo biti gore i da će tek početi borba za puko preživljavanje govore i prognoze da bi inflacija mogla da doživi svoj vrhunac tek krajem ove godine. Po svemu sudeći ono sa čim smo bili suočeni do sada nije ništa, ako se obistine prognoze koje najavljuju stručnjaci.

Dakle, tek nam se piše crno. Zbog toga će pojedini građani morati da izbace i onu kupovinu na gram i komad, a o popustima će tek da sanjaju. Nalaziće se u začaranom krugu, iz kojeg ne vide izlaza i kada bi imali i čarobni štapić, ni on im ne bi mogao pomoći.

Jedini izlaz iz svega, kao i do sada, vidjeće u pakovanju kofera i odlasku u neku evropsku zemlju. Vodiće se onom rečenicom: “Bolje bilo gdje nego ovdje”, iako više nije sjajno ni u Njemačkoj, Italiji i mnogim drugim zemljama širom svijeta. Ali ako ništa, bar se tamo radnik poštuje i cijeni, a ne gleda se, kao kod nas, da se iskoristi samo za stvaranje ekstraprofita, uz davanje minimalne zarade. Neki manje i od toga minimalca.

Od svih onih prijedloga koje smo čuli u predizbornoj kampanji, ovih dana ne čujemo ni riječi. Vlast i opozicija biju bitku u vezi sa izborima, tako će nastaviti i dalje, a ne dotiče ih ni najmanje inflacija ni divljanje cijena, jer oni tih problema nisu i neće imati. Stanovništvo je prepušteno samo sebi, kao i do sada i niko mu neće ponuditi pomoć u preživljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana