Partijanje

Veljko Zeljković

Svakim danom u svakom pogledu sve više napredujem. Ova legendarna rečenica Slavka Štimca iz filma “Sjećaš li se Doli Bel” odomaćila se i u našem svakodnevnom životu.

Možda do sada nismo imali značajnijih uspjeha u sportu ili u ekonomskom napretku, ali se bar možemo pohvaliti da smo rekorderi u regionu, a vjerovatno i šire, po “partijanju”, odnosno broju političkih partija koje su u nekom prethodnom periodu egzistirale na ovim našim prostorima.

Nažalost, ovaj kvantitet političkih subjekata nije donio i kvalitet. Stranke su osnivane iz sasvim drugih razloga, prizemnijih, koji imaju veze tek sa koristoljubljem i manipulisanjem izbornim rezultatima.

Nije tajna da je politika kod nas odavno najunosnije zanimanje i da je mnogo onih koji žele da uđu u vlast, ne da bi nešto mijenjali, nego da bi se prije svega materijalno okoristili.

S druge strane, ni motivi osnivača instant partija nisu nimalo drugačiji, a ogledaju se u “prodaji” svojih mjesta u biračkim spiskovima. Jednostavno, uvedeno je nepisano pravilo da je u politici sve dozvoljeno i stvar matematike, novca i interesa. Odgovornost ne postoji.

Prema podacima CIK-a, samo u periodu od 2009. do 2018. ova komisija je zatražila brisanje iz sudskih registara čak 202 politička subjekta. To je, između ostalog, urađeno jer je utvrđeno da ove političke organizacije nisu obavljale “dužnosti propisane statutom”. Iz registra su izbrisane stranke simboličnih imena u kojima se pominju riječi pravda i pomirenje, ujedinjenje ili, recimo, pridjev narodna. Ono što je zanimljivo jeste da se uglavnom radi o strankama koje su sa političkog neba nestale poput zvijezda padalica nedugo nakon izborne noći i gašenja TV-a poslije objavljivanja rezultata. 

Sve dok je lakše registrovati partiju nego nevladinu organizaciju ili samostalno trgovačko preduzeće, neće nam biti bolje. Jedan od načina da se sve ovo na neki način prevaziđe i izbjegne jeste podizanje izbornog praga ili donošenje zakona o političkim organizacijama kojim bi se onemogućile zloupotrebe. Naravno, neophodno je i da se uvede “javni sud” i odgovornost za (ne)učinjeno. U protivnom, kultnu rečenicu iz filma “Sjećaš li se Doli Bel” izgovaraće i dalje samo političari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana