Parlamentarni put oko svijeta

Vedrana Kulaga Simić

Mnogo priča je ispričano o poslanicima i delegatima na nivou BiH. Ne samo aktuelni saziv, nego i oni raniji, veoma često su bili u centru pažnje, posebno u onim danima kada su "pod lupu" dolazila njihova mjesečna primanja koja su daleko iznad ne samo plata običnih radnika u BiH, već i primanja parlamentaraca u regionu.

Osim po dobro plaćenim pozicijama u Parlamentu BiH, većina njih će svoj četvorogodišnji mandat da pamti barem po jednom službenom putovanju i boravku u nekoj evropskoj ili svjetskoj destinaciji. I to većinom bez potrošene marke iz sopstvenog džepa jer za to postoje domaćini (odnosno organizatori skupova, seminara i konferencija gdje su predstavnici BiH bili česti gosti), ali još češće poreski obveznici ove zemlje.

Tu praksu nastavili su još aktuelni poslanici i delegati i u svoje biografije upisali posjete mnogim evropskim i svjetskim gradovima gdje su učestvovali u raspravama ili samo slušali šta ima novo u zemljama koje su bile teme sastanaka ili šta je to što se tamo mora pod hitno rješavati. Na dnevnom redu često je bila i BiH, njeni potencijali kao i brojni problemi sa kojima se vlast, ali i obični smrtnici susreću svakodnevno. 

Postavlja se pitanje šta su na kraju, osim računa za dnevnice, prevoz javnim sredstvima i boravak u često luksuznim hotelima ti isti predstavnici građana ove zemlje njima i donijeli sa tih putovanja. Moglo bi se reći skoro pa ništa, mada, ruku na srce, treba priznati da je bilo i izuzetaka, sklopljenih sporazuma, dogovora, razgovora o onome kako bi druga strana mogla da pomogne ovoj zemlji da se pomjeri sa mrtve tačke.

Ipak, kada se podvuče crta, rezultati nisu zadovoljavajući. Niko ne osporava to da je potrebno njihovo prisustvo na samitima i drugim konferencijama, ali je potrebna lista prioriteta da ne bi nastavili da uredno ređaju inostrane račune za troškove, a da na prijeko potrebne izvještaje o postignutim rezultatima gledaju kao na sporedne ili čak nebitne stranice.

Ta praksa se mora promijeniti kako bi cijela priča krenula u drugom (pravom) pravcu i to moraju da imaju na umu svi oni koji su na ovim izborima dobili povjerenje građana da iduće četiri godine provedu u lagodnim foteljama i zarađuju hiljade maraka mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana