Parlamentarni haos

Vedrana Kulaga Simić

BiH važi za siromašnu balkansku zemlju koja godinama budi glavobolju na brojnim stranama zbog aktuelnog stanja koje se posebno ne mijenja, te činjenice da u tom rasulu mnogi dobro žive jer su debelo plaćeni.

Prvi redovi odavno su rezervisani za poslanike i delegate na nivou BiH koji mjesečno zarade i do 7.000 maraka, a neki i ne progovore kada dođu u parlamentarne klupe.

Navoditi koje sve privilegije i prava imaju više je suvišno i nabrajati. Lista je preduga i krajnje neopravdana, kada se pogleda opšte stanje u zemlji iz koje ljudi masovno odlaze jer ne žele da mjesec crnče za gotovo duplo manji iznos od onog koji parlamentarci dobiju samo jer su članovi Parlamenta.

Poslanici i delegati na nivou BiH svakog mjeseca inkasiraju po 700 KM samo na osnovu paušala koji nije ni definisan, jer ih “čeka” i kada ne rade i kada ne dolaze na sjednice, tako da se može reći da im to dođe kao nagrada jer su izborili mjesto u zakonodavnoj vlasti.

Aktuelni saziv Parlamenta BiH mogao bi ostati u istoriji kao jedan od gorih jer su sjednice često otkazivane ili čak i prekidane zbog nedostatka kvoruma. To se, međutim, nije odrazilo na bankovne račune poslanika i delegata. Novac je stizao uredno svakog mjeseca, dok se situacija u BiH svakog dana sve više komplikovala.

Izostajali su, kako i sami priznaju, dogovori o važnim pitanjima, dani i mjeseci su, gledano sa strane, izgledali kao da izborna kampanja nije ni prestala, dok je narod sve više pakovao kofere i odlazio u tuđinu po koru hljeba.

Sve se svelo na lične interese i obračune, a za to vrijeme je zemlja zapala u tešku krizu koja prijeti da se nastavi nakon izbora koji nas čekaju u oktobru ove godine.

Možda više nije ni važno da li će biti održani po starim ili novim pravilima, bitno je da političari shvate da im je posao da stvore dobar ambijent za one koji su ih birali, a ne da samo pune svoje džepove koji su se, do sada, pokazali da su bez dna.

Parlamentarci na svim nivoima vlasti u ovoj zemlji izborom na te pozicije dobijaju važan zadatak, a to je da usmjere svaki atom snage u povlačenje poteza bitnih za narod, a ne samo za sebe i one koji su im bliski na ovaj ili onaj način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
Mitomanija
Mitomanija
Sve je bilo uzalud
Sve je bilo uzalud
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana