Parlament i slučaj Ganić

Željka Domazet
Parlament i slučaj Ganić

Da se u BiH na kraju prve decenije 21. vijeka sve više dešavaju stvari koje podsjećaju na dešavanja iz devedesetih godina prošlog vijeka, pokazala su sva politička previranja u zemlji poslije hapšenja ratnog člana Predsjedništva RBiH Ejupa Ganića u Londonu zbog zločina u Dobrovoljačkoj ulici.

Inače uzavrela politička atmosfera u sarajevskoj čaršiji se poslije toga, blago rečeno, usijala. Počele su u Sarajevu da se za Ganića prave i pišu različiti spiskovi podrške, peticije i protestne note koje, mimo volje predstavnika srpskog naroda, jedan pravni slučaj boje politikom. Pri tome se legalne institucije BiH bezočno uvlače u cijelu tu ujdurmu.

Tokom cijele protekle sedmice iz Sarajeva su prema Velikoj Britaniji i Srbiji poslate poruke koje, ni u kom slučaju, ovoj i danas duboko podijeljenoj zemlji neće dopustiti da stane na noge i doprinijeti njenom kredibilitetu u svijetu.

Cijela ta priča nastavljena je već početkom ove sedmice uvlačenjem u "slučaj Ganić", ni manje ni više, nego Parlamenta BiH. Naime, mimo volje i bez saglasnosti predstavnika srpskog naroda i Republike Srpske, upućeno je iz Parlamenta BiH pismo britanskom parlamentu i na najbezočniji način zloupotrijebljen memorandum najviše zakonodavne institucije u zemlji. A sve je urađeno sa namjerom da se cijela BiH i svi njeni narodi uvuku u ovu prljavu političku igru koja nema veze ni sa zdravom politikom, pravom, ni pravdom. To pokazuje i to da je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić kazao da svog kolegu iz poslaničkih klupa Milorada Živkovića, pa ni druge poslanike, nije upoznavao sa pismom (koje je potpisao i uručio britanskom ambasadoru u BiH Majklu Tejtamu) i njegovim sadržajem jer je "znao da neće stati iza takvog dopisa".

Očigledno je dakle da je Belkić namjerno zanemario osnovni ustavni princip na kome funkcioniše BiH i iz Parlamenta krenuo stopama svog stranačkog šefa iz Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića. Da je cijela priča o "slučaju Ganić" počela da "žulja" mnoge bošnjačke čelnike u Sarajevu više je nego očigledno, jer su upravo oni koji su bezrezervno tvrdili da su Sud i Tužilaštvo BiH nezavisni i da rade kako treba od Parlamenta napravili sudnicu u kojoj se može pričati samo o slučajevima poput Ganićevog.

Ne budu li svi oni, koji su sa svojim potpisima stali iza pisma koje je poslato iz Parlamenta, nanovo uzeli Ustav ove zemlje, dobro ga proučili i shvatili šta su u stvari uradili, jasno je da će svako navodno zaklinjanje u opstanak BiH biti samo puko čavrljanje, a svaki sljedeći slučaj poput "slučaja Ganić" prijetnja po zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana