Parlament BiH

Željka Domazet
Parlament BiH

Ako bi BiH odlučila da se kandiduje za Ginisovu knjigu rekorda, imala bi i te kako razloga, a jedan od njih, vrijedan za takvu zbirku rekorda, je i konstitutivna sjednica Parlamenta, koja je trajala više od pet mjeseci.

Konstituisanje u kojem je trebalo da bude položena zakletva, izabran Kolegijum Predstavničkog doma i Komisija za izbor Savjeta ministara, sedam mjeseci je podgrijavalo političku scenu u ovoj zemlji, u kojoj nije problem zaoštriti situaciju kada to bilo kome padne na pamet.

Konstituisanje Parlamenta i izbor Kolegijuma Doma bio je svojevrstan test za snagu Zlatka Lagumdžije i njegovih platformaša, jer je glasanje jasno pokazalo da se ne može baš tako lako i ne smije igrati sa izbornom voljom birača, kako je on "uspješno odigrao" u Federaciji uz vjetar međunarodne zajednice.

Da bi progurao ono što je zamislio u Parlamentu BiH trebaju mu i ruke iz Republike Srpske, a izbor Kolegijuma je pokazao da je koalicija SNSD - SDS stabilna i garant da će se poštovati izborna volja i legitimnost svakog konstitutivnog naroda.

Ono što je najzanimljivije, jeste da se ovo u vezi sa  izborom Kolegijuma, Komisije za sastav Savjeta ministara i okončanjem konstituisanja Parlamenta, desilo bez ikakve inicijative međunarodne zajednice i OHR-a, što je još jedan dokaz da oni koji se navodno sekiraju za BiH i hoće dogovor svojim dušebrižništvom, više odmažu nego što pomažu ovoj zemlji.

Činjenica da se u Kolegijumu Predstavničkog doma nalaze dva ljekara, možda i izliječi višemjesečno uzavrelu političku scenu u BiH i da toliko potrebnu injekciju dogovora, da najviše zakonodavno tijelo konačno počne da radi svoj posao.

Od petka otkucavaju i dvije sedmice kada bi kolektivni šef BiH sastavljen u Predsjedništvu trebalo da predloži predsjedavajućeg Savjeta ministara. Imajući u vidu činjenicu da tamo sjede dva platformaša i Nebojša Radmanović onda je malo vjerovatno da će bilo kakva injekcija pomoći.

Naravno pod uslovom da se Bakir Izetbegović i Željko Komšić ne otrijezne i predlože legitimnog Hrvata, kako to ide po redu u BiH i ukoliko se red bude poštovao.

Ne bude li otrežnjenja i ne bude li se poštovala legitimnost, jasno je da će izbor predsjedavajućeg i Savjeta ministara biti nova kost u grlu, koja će po ko zna koji put od lanjskih izbora, zakočiti funkcionisanje ove, nazovidržave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana