Pare za Parlament

Željka Domazet

Dok entiteti u BiH sa nestrpljenjem čekaju da Parlament ove zemlje konačno prekine trakavicu sa usvajanjem budžeta i silna nadmudrivanja u vezi sa time odakle će i da li će obezbijediti novac za kupovinu zgrada za institucije BiH, skoro mimo očiju javnosti "na mala vrata"

 usvojila je Komisija za finansije i budžet povećanje sredstava za rad Parlamenta BiH. Mada su im i nacrtom i prijedlogom budžeta za sljedeću godinu sredstva povećana u odnosu na ovogodišnji budžet bez ikakvih trzavica, Komisija je i ta sredstva povećala, pa će u odnosu na ovogodišnja biti veća za više od 700.000 maraka.

U cijeloj toj priči ne bi možda ništa bilo sporno da taj novac poslanici sami sebi nisu povećali da bi im porasle stavke za naknade, putne troškove, prevoz, gorivo, nabavku materijala i za ugovorene i druge usluge, stavke za koje iz godine u godinu revizori ustanovljavaju da su previsoke i da se netransparentno troše.

Da u cijeloj toj bahatosti nema kraja ni početka pokazuje i činjenica da oni koji su se u poslaničke fotelje ustoličili zahvaljujući glasovima onih koji ne znaju kako da sastave kraj sa krajem, godinama vrlo često rade na ivici kvoruma i često ne uspijevaju održati sjednice komisija, jer na njih ne dolazi ni polovina onih koji su odgovorni za njen rad.

Dok su budžeti entiteta od kojih zavise životi svih nas na ivici održivosti zbog nedolaska novca od MMF-a, dotle se odrođena kolona zaposlenih u institucijama BiH zajedno sa poslanicima nadmudruje kako će u budžetskoj priči uloviti u mutnom.

Ne budu li se u cijeloj ovoj priči u vezi sa budžetom za institucije u BiH napravili rigorozni rezovi, BiH će vrlo brzo pojesti sama sebe i zapasti u strašnu dubiozu iz koje je neće izvući ni krediti MMF-a ni bilo kakve finansijske injekcije druge vrste.

Jasno je ko dan da svaka zemlja koja je imala skupu, a neefikasnu administraciju nije mogla naprijed ni pomoću trikova.

BiH je već odavno iskoristila sve trikove da bi opravdala i debelo plaćala svoj nerad, da jeftinu priču više ne može prodati ni najnaivnijima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana