Pare za ćutanje

Marina Čigoja
Pare za ćutanje

Da je ćutanje ponekad zaista zlata vrijedno, najbolje dokazuju parlamentarci Republike Srpske, ali i drugih dijelova BiH.

Iako su glasove naroda dobili da bi zastupali njihove interese, oni se u svom "djelovanju" uglavnom vode ličnim i stranačkim interesima. I narod tu, naravno, igra značajnu ulogu, jer upravo je on taj koji je (ne)rad poslanika dužan i te kako dobro da nagradi.

Samo sedam poslanika Narodne skupštine RS koji se prema analizi Centra civilnih inicijativa (CCI) prošle godine nijednom nisu javili za riječ poreski obveznici platili su više od 250.000 maraka.

Postavlja se pitanje koja je, u stvari, uloga poslanika u Parlamentu? Čiji se interesi ćutanjem zastupaju?

Ono što je sigurno je da ponašanje i nerad poslanika u Narodnoj skupštini RS nikako ne mogu da opravdaju činjenicu da njihove plate, bez putnih troškova i brojnih naknada, iznose oko 3.000 maraka. Posebno iritira činjenica da prosječan stanovnik Srpske za toliku sumu treba mukotrpno da radi tri mjeseca.

Ipak, oni smatraju da tu platu kao narodni poslanici, bez obzira na to što ne učestvuju u skupštinskim raspravama, apsolutno zaslužuju, jer posao narodnih poslanika " ne ogleda se samo u broju nastupa za govornicom ili iz poslaničke klupe". Taj posao, prema njima, mnogo je složeniji i zaslužuje platu koja iznosi više od 3.000 maraka.

Ipak, ostaje nejasno koji su to silni problemi i poslovi koje narodni poslanici obavljaju, a za koje su tako dobro plaćeni.

Ono što je očigledno jeste to da parlamentarci svoj posao shvataju suviše opušteno, a dokaz za to je i prečesto odsustvovanje sa sjednica. Nisu rijetki slučajevi u kojima mnogi poslanici uopšte ne dolaze na sjednice, a svoje odsustvo i ne najave.

Postavlja se pitanje, ako poslanici nisu u stanju da ispune neke od osnovnih obaveza, kao što su prisustvo sjednicama i učešće u poslaničkim raspravama u parlamentu, zbog čega ih je narod izabrao na te funkcije. I zbog čega su oni za to tako dobro plaćeni?

Imajući u vidu trenutno stanje, očigledno je da mnogi parlamentarci ne zaslužuju svoje plate, niti funkcije koje su im povjerene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana