Pare MMF-a

Željka Domazet
Pare MMF-a

Da li će BiH u januaru sljedeće godine dobiti 95 miliona evra od Međunarodnog monetarnog fonda zavisi isključivo od toga koliko vlasti u BiH ispune obaveze koje su im date.

Šef ove međunarodne finansijske institucije u BiH Kostas Hristou je kazao da će taj novac biti usmjeren u budžet Republike Srpske i Federacije BiH, ali da bi se to i desilo u januaru moraju da se ispune i obaveze koje će obezbijediti da se dogovoreno realizuje.

Mada je ranije najavljivano da bi druga tranša od 95 miliona evra mogla da "obraduje" BiH u decembru, termin za takav potez prolongiran je za sljedeću godinu. Sve je dakle dogovoreno po principu - "biće para, ako bude pospremanja".

Da bi novac iz MMF-a stigao, moraju da se usvoje budžeti za sljedeću godinu na svim nivoima i da se uštedi kako ko zna i umije. Moraće da se reformišu penzioni fondovi i da se učine stabilnim da se ne bi dešavalo da oni koji su cijeli život uplaćivali dažbine, koje su trebale da im obezbijede spokojne penzionerske dane, ne bi došli u situaciju da im se kaže da u penzijskim fondovima nema novca.

Kako se u BiH, kao zemlji mogućih nemogućnosti, svašta dešava, tako je moguće da će i ovu godinu državni budžet završiti u suficitu, a entitetski u deficitu.

Oni koji brinu o tome gdje će ići novac morali bi svakako riješiti i to pitanje. Moraće naći načina da državna budžetska kasa godinu ne završava sa viškom neutrošenih para, a entitetske da budu pastorčad i gledaju u prazan tanjir.

Moraće naći modus da se ne bi dešavalo da se novac iz Centralne banke raspoređuje po principu ko bliže kasi taj može da trlja ruke, a onaj ko je dalje od nje da se hvata za glavu.

Državnim institucijama ne kucaju na vrata ni penzioneri, ni radnici, ni ratni vojni invalidi, ni prosvjetari, niti ljekari, riječju niko od onih koji su na budžetskom loncu entiteta. Ne pita niko ni Savjet ministara koji sačinjava nacrt budžeta, ni Predsjedništvo BiH koje ga predlaže, a ni Parlament koji ga usvaja, zašto nije izgrađen put u nekom dijelu BiH i niz drugih pitanja na koja moraju odgovoriti premijeri RS i FBiH.

Ne pita ih jer zajedničke državne institucije nisu za to nadležne i zbog toga što se budžetski novac zajedničkih institucija troši samo na administraciju, a entitetski i na sve ono što predstavlja život ostalih ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana