Pare MMF-a

Marina Čigoja
Pare MMF-a

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda stigla je juče u BiH da bi provjerila ispunjavaju li domaće vlasti obaveze preuzete sklapanjem ugovora o stend-baj aranžmanu sa ovom finansijskom institucijom.

Za MMF je najvažnije da javna potrošnja u BiH ostane u okvirima prikupljenih prihoda, a svako rasipanje ili stvaranje obaveza za koje nema para, već su stavili do znanja, neće tolerisati.

Već je poznato da je ekonomska situacija u RS mnogo povoljnija nego u FBiH i da je Srpska ispunila svoje obaveze, što je ministar finansija RS Aleksandar Džombić, nedavno u Vašingtonu i predočio predstavnicima MMF-a. Ali, isto tako je poznato i da druga tranša neće biti odobrena ni Srpskoj ni FBiH ako oba entiteta ne prođu i ovu kontrolu.

Mnogi su u julu, kada je aranžman odobren, ukazivali na
činjenicu da je postizanjem dogovora sa MMF-om, BiH dobila dodatnu sigurnost i da je stvorena bolja slika o njoj kojom će privući strane investitore.

Međutim, mnogi su u FBiH tada zaboravili na to da ovaj dogovor donosi i određene obaveze koje se moraju ispuniti, a to je u prvom redu smanjenje javne potrošnje. Tako smo, pred uplatu prve tranše, zbog, nimalo zavidne situacije u FBiH i neozbiljnog odnosa vlasti u ovom entitetu prema problemima sa kojima se suočavaju, sa zebnjom iščekivali posjetu predstavnika MMF-a.

Sada, pred novu kontrolu, poslije koje bi trebalo da bude uplaćena druga tranša, situacija u ovom entitetu nije se promijenila.

Opet iščekivanje, opet nesigurnost, opet neozbiljnost!

Iako za njih ovaj kredit predstavlja slamku spasa bez koje bi egzistencija građana ovog entiteta bila i te kako poljuljana, federalne vlasti ne čine mnogo da se stanje popravi.

I ne samo to, gubitak ovog aranžmana za BiH, odnosno RS i FBiH, dugoročno bi značio gubitak kredibiliteta u očima svjetskih finansijskih institucija. U takvoj situaciji, ostali bi prepušteni sami sebi.

S druge strane, ispunjavanje uslova iz aranžmana u ovoj godini u dobroj mjeri će doprinijeti ekonomskoj stabilnosti u idućoj godini, za koju se ni najvrsniji ekonomski stručnjaci ne usuđuju prognozirati šta će donijeti.

Zbog toga bi vlasti FBiH konačno trebalo da shvate ozbiljnost situacije i, ako se i ovaj put provuku kroz "iglene uši", za sljedeću tranšu "prionu" na posao i ispune ono što su sami prihvatili i ne dovode u pitanje stabilnost čitave BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Odmor naš nasušni
Odmor naš nasušni
Nove oluje
Nove oluje
Vozači, oprez!
Vozači, oprez!
Panta rei
Panta rei
Ko vidi lice nindže...
Ko vidi lice nindže...
BiH - mjesto za otpad
BiH - mjesto za otpad
Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana