"Paravojni" folkloraši

Goran Maunaga

Oni koji godinama podvaljuju razne teorije zavjere, nevjerovatnom pričom u vezi sa dolaskom u Republiku Srpsku državljana Rusije, definitivno su nadmašili i same sebe i sve dosadašnje slične slučajeve.

Tako su ruske umjetnike, članove kulturno-umjetničkih društava koji su kod nas došli povodom nastupa na manifestaciji "Obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata" proglasili paravojskom, specijalcima i obavještajcima koji će napraviti haos u izbornoj noći.

Ruski folkloraši prema njihovim tvrdnjama toliko su sposobni da su svoje krajnje namjere i namjene u Srpskoj uspjeli da prikriju i od ruskih i od službi bezbjednosti BiH. Uz to su i tako moćni pa su i pored "otkrića" da su "neprijatelji RS" i "paravojni militanti s krajnje lošim namjerama", još uvijek na slobodi, pa se slobodno šeću Banjalukom. Onda baš neka ih, tako sposobnih, ovdje.

Opozicioni "spin doktori" nevjerovatno naivno su nasjeli na isplanirani "tihi" dolazak "Donskih kozaka" i ostalih KUD-ova i horova, proglasivši ih "ruskim paravojnim specijalcima" i zabivši, tako, sebi do sada neviđen autogol. Ali je jasno da to ni u ludilu ne mogu da priznaju, što znači da će do kraja istrajati na tvrdnji da su bili u pravu i da se zaista radi o "ruskim paravojnicima", prema kojima, vele, "naši specijalci izgledaju kao nedonoščad".

A da su samo malo bili pažljiviji i analitičniji, mogli su da primijete da je sve to, ipak, bilo najavljeno poodavno, čime bi se poštedjeli ove neviđene bruke.

Može li iko razuman da objasni da li je moguće da jedna Rusija bez ikakvog reagovanja i uz znanje najvišeg državnog vrha mirno, ne reagujući, gleda na postojanje jedne takve "paravojne formacije" na svojoj teritoriji? Naravno da je to nemoguće, kako u Rusiji, tako ni u bilo kojoj uređenoj zemlji. Ali je zato sve moguće u glavama i tvrdnjama onih kojima su i Srpska i njeni dobri odnosi sa Rusijom trn u oku.

Kozaci, njihove uniforme i sve ono što rade neizostavni su dio ruske tradicije, folklora i samo i isključivo u toj ulozi su i ovdje. I na kraju, pored svega, bilo bi baš interesantno vidjeti tog stanovnika RS, osim njenih malobrojnih mrzitelja, koji bi rekao da ne voli da vidi Ruse u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana