Paravan za zapošljavanje

Vedrana Kulaga Simić

Na nivou BiH formirane su razne agencije i kancelarije za sve i svašta čiji je ključni zadatak, mahom, trošenje novca i pisanje šturih izvještaja o radu i postignutim rezultatima, ako ih uopšte i ima.

Armija zaposlenih u institucijama BiH broji više od 22.000 ljudi, među kojima većinu čine saradnici i savjetnici za sve i svašta, ili, preciznije, partijski poslušnici kojima su radna mjesta priznanje za dobro obavljen stranački posao. I toga su svi svjesni, ali niko ni da prstom mrdne da bi se ta slika promijenila i kako bi ona manjina, časnih i stručnih kadrova u tim institucijama, konačno došla do izražaja.

Da stvari mogu da budu još gore, pokazuje i to što brojni zvaničnici BiH mjesecima uvjeravaju da su zaustavili zapošljavanje u institucijama BiH, da za svako radno mjesto rukovodioci trebaju saglasnost Savjeta ministara i da se zahtjevi za to šalju samo u hitnim slučajevima. Da su teorija i praksa, i u ovom slučaju, dva suprotna svijeta, pokazali su posljednji nalazi revizije iz kojih je vidljivo da se nadležni samo onako, reda radi, kunu i obmanjuju javnost.

Analiza Kancelarije za reviziju institucija BiH pokazala je da su rukovodioci institucija na nivou BiH lani vješto izbjegavali pravila tako što za prijem novih radnika nisu raspisivali javne konkurse, kako nalažu pravila, nego su mahom sa pojedincima zaključivali ugovore o djelu u trajanju od nekoliko mjeseci, a po njihovom isteku opet "Jovo nanovo" po istom principu.

Nije nemoguće da institucijama u obavljanju nekih poslova nekada zatreba stručna pomoć sa strane, ali nema opravdanja da ugovori tih spoljnih saradnika traju po nekoliko mjeseci pa i godinu i da oni na taj način postaju "stalni" radnici.

Takve i slične primjere revizori su lani sretali u gotovo svakoj od ukupno 75 institucija i to često, pa i prečesto, a posebna je priča što nema volje da se konačno podvuče crta i vidi koje su institucije, sa koliko radnika, potrebne BiH. Rukovodioci su ovom posljednjom varkom ponovo poslali jasnu poruku javnosti u BiH - da postoje pravila, ali da bi ih kršili, i upravo se tu krije jedan od ključnih razloga zašto se greške ponavljaju iz godine u godinu. On je i više nego jasan - odgovornost je ravna nuli. Sve dok bude takvo stanje na terenu, iz džepova poreskih obveznika odlaziće milioni maraka za saradnike, vozikanje službenim vozilima, neograničeno ćaskanje, ali i za odlaske na more, jezera i planine, a revizori će pisati i pisati mrtva slova na papiru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana