Paravan za nezaposlene

Svjetlana Šurlan

Nepostojanje preciznih evidencija i podataka o aktivnoj ponudi radne snage, slaba povezanost sistema obrazovanja sa tržištem rada, neusaglašeno i nekoordinisano djelovanje i slab razvoj institucija na tržištu rada, te nizak nivo zapošljivosti aktivnih tražilaca posla, samo su neki od identifikovanih problema u Srpskoj.

Visoku stopu nezaposlenosti i ekonomske neaktivnosti radno sposobnog stanovništva Vlada u Srpskoj zamislila je da riješi između ostalog i reformom Zavoda za zapošljavanje RS.

Odvajanje aktivnih tražilaca posla od onih koji su na birou samo da bi imali zdravstveno osiguranje trebalo bi da ojača posredničku ulogu Zavoda za zapošljavanje.

Na taj način Zavod bi, umjesto bavljenja administracijom aktivnije i bolje radio u interesu onih koji stvarno traže posao.

Koliki će procenat stvarno nezaposlenih i onih koji traže posao, od ukupno 116.274 registrovanih nezaposlenih lica, ostati na kraju na birou nije poznato, ali će se evidencija svakako „pročistiti“.

Za one koji će da budu izdvojeni iz Zavoda, one koji rade po osnovu različitih honorarnih i ugovora o djelu, koji rade u inostranstvu…, novim zakonom o zdravstvenom osiguranju RS biće uređeno ostvarivanje prava na zdravstveno osiguranje.

U rješavanju problema nezaposlenosti, pored ove mjere, mogla bi da pomogne i izmjena Zakona o radu čijim se donošenjem 2016. godine najavilo smanjenje rigidnosti u postupcima zapošljavanja, ostvarivanja i zaštite prava po osnovu rada, te otpuštanja.

Međutim, primjena ovog zakona nije dobila prolaznu ocjenu ni poslovne zajednice, ni sindikata, a s njima se slaže i Vlada koja je već sprovela javne rasprave širom Srpske i trenutno pravi analizu primjene zakona, nakon čega će ići u njegove izmjene.

Sve ove predviđene mjere i aktivnosti trebalo bi da utiču na ukupan rast i konkurentnost privrede u Srpskoj. Važno je samo da ne ostanu mrtvo slovo na papiru i mjere čija će realizacija sačekati još koju godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Bukiraj domaće
Bukiraj domaće
Uzajamno proždiranje
Uzajamno proždiranje
Radnici rekorderi
Radnici rekorderi
Metastaza
Metastaza
Dika i ponos
Dika i ponos
POS terminal uvodi red
POS terminal uvodi red
Milioni, kamioni
Milioni, kamioni
Javni mrak
Javni mrak
Lančana neodgovornost
Lančana neodgovornost
Potonuće obrazovanja
Potonuće obrazovanja
Život je odavno luksuz
Život je odavno luksuz
Moć kao droga
Moć kao droga
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana