Paraf

Miloš Vasiljević
Paraf

Saga koja je trajala punih deset godina okončana je u srijedu kada je stavljen potpis na Temeljni ugovor između Srpske pravoslavne crkve i Vlade Crne Gore.

Transparentno, na radost prije svih srpskog življa u njegoševskoj Crnoj Gori, premijer te zemlje Dritan Abazović, uz prisustvo patrijarha srpskog Porfirija i vrha SPC, potpisao je ono što njegovom prethodniku Zdravku Krivokapiću nije pošlo za rukom.

Crna Gora je, nažalost, postala zemlja paradoksa i mjesto gdje su dnevnopolitička potkusurivanja i trzavice važniji od svakodnevnih problema.

Na ovaj potpis “zeleno svjetlo” dali su i lideri Demokratskog fronta, ali i Demokrate Alekse Bečića, koji su trenutno opozicija u parlamentu.

Ipak, s druge strane, mnogo je nezadovoljnih nakon ovog potpisa, a prednjači DPS Mila Đukanovića, ali i SDP, gdje je najglasnija Draginja Vuksanović Stanković.

I dok malo splasne priča o Temeljnom ugovoru, već u narednim danima možemo očekivati i priču o “obaranju” 43. po redu Vlade Crne Gore.

U zemlji prepunoj prirodnih ljepota, koja na sjeveru ima planine najsličnije Alpima, ali i more, gdje od turizma mogu da podignu ekonomiju na viši nivo, političke trzavice ne prestaju ni u vrelim ljetnim danima.

Nakon pobjede DF-a, Demokrata i URA, 30. avgusta 2020. godine, tamošnja javnost mislila je da je konačno došlo vrijeme za promjene. Ipak, ništa drastično nije se promijenilo, ali potpisom Temeljnog ugovora svoju jačinu pokazao je Dritan Abazović, čime je dokazao da posjeduje osobine lidera i kult vođe.

No, tek mu predstoji borba da ostane na vrhu političke crnogorske arene, jer je previše onih koji svoj dres, ali i ideologiju, mijenjaju preko noći, pa se nakon ovog parafa već našao na političkoj klackalici.

Lokalni izbori u Podgorici i još 13 opština, koji su zakazani za 23. oktobar ove godine, pokazaće zapravo jačinu, kako URA, tako i njegovih sadašnjih partnera, ali i političkih oponenata.

Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori jedina je institucija kojoj vjeruje naš narod, a litije iz 2019. i 2020. godine zapravo su dokaz da se “desio” narod.

A srpskom narodu nije lako ni danas u Crnoj Gori, a to najbolje znaju oni koji žive u ovoj zemlji sa manje od 700.000 stanovnika.

Ljudi je sve manje, a problema više. Ipak, potpisom Temeljnog ugovora države sa Srpskom pravoslavnom crkvom jedan je problem manje, a Srbi znaju da će im vjera i duhovno okrepljenje biti dostupni u svetim hramovima koji pripadaju isključivo SPC i koji su neraskidiva veza naroda, tradicije, duhovnosti i vjere. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Inflatorni udar
Inflatorni udar
Diskriminacija mrtvih
Diskriminacija mrtvih
Petrodolar
Petrodolar
Svi žele brze pare
Svi žele brze pare
Avioni i tabloidi
Avioni i tabloidi
Pucanje po šavovima
Pucanje po šavovima
Čuvari naše sudbine
Čuvari naše sudbine
Misterija svih misterija
Misterija svih misterija
Građani taoci političara
Građani taoci političara
Lekcija institucijama BiH
Lekcija institucijama BiH
Čuvari fotelja
Čuvari fotelja
Kamen spoticanja
Kamen spoticanja
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana